Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ -ΑΓΩΓΟΣ ΝΑΜΠΟΥΚΟ



Σε άρθρο του Dafydd ab lago που δημοσιεύεται σήμερα στην EUROPOLITIQUE αναφέρεται ότι η Τουρκία εξακολουθεί να διεκδικεί την παρακράτηση του 15% του φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ο αγωγός Ναμπούκο ο οποίος διασχίζει τη χώρα. Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, η Τουρκία επιθυμεί να αναβαθμιστεί από χώρα-τράνζιτ του αγωγού σε μεταπωλητή φυσικού αερίου.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, σημειώνει ο συντάκτης, οι υπεύθυνοι αποδοκιμάζουν την εν λόγω απαίτηση της Τουρκίας που έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ. Αναφέρεται επίσης ότι στο τέλος της υπουργικής συνόδου, που έλαβε χώρα στις 8 Μαΐου στην Πράγα, ο Επίτροπος για την Ενέργεια, Andris Piedblags, δήλωσε ότι η Τουρκία είχε παραιτηθεί από την εν λόγω απαίτηση. Όμως, σχολιάζει το άρθρο, στις 2 Ιουνίου, ο υπουργός Yildiz υπενθύμισε ότι η Τουρκία, όχι μόνο δεν παραιτήθηκε αλλά θα επιδίωκε και τη διαπραγμάτευση του όρου με την ΕΕ πριν την υπογραφή των συμφωνιών που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Το άρθρο καταλήγει αναφέροντας ότι ο αγωγός Ναμπούκο θα μεταφέρει 31 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τη Βιέννη.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP