Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Συνάντηση Νταβούτογλου-Κλίντον


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου (Ahmet Davutoğlu) αφού σημείωσε ότι ο Πρόεδος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε μήνυμα οράματος και ειρήνης στον Ισλαμικό κόσμο δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος.

Ο Νταβούτογλου ο οποίος είχε επαφές στις ΗΠΑ συναντήθηκε με την Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton) στη Ουάσιγκτον.

Στη κοινή συνέντευξη τύπου ο Νταβούτογλου δήλωσε « Μοιραζόμαστε το όραμα του Ομπάμα προς τον Ισλαμικό κόσμο το οποίο βασίζεται στην αλληλοκατανόηση και στις ανθρώπινες αξίες. Είμαστε έτοιμη να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ για την υλοποίηση αυτού του οράματος».

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών επισήμανε ότι καταβάλλουν προσπάθεια για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στις διμερείς σχέσεις, στην ασφάλεια, στο ΝΑΤΟ, στα θέματα ενέργειας καθώς επίσης στο οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

Ενώ η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι προχωρούν σε νέες αναζητήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των μακροχρόνιων στενών σχέσεων.

Η Κλίντον σημείωσε επίσης ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Τουρκία και την Αρμενία στο θέμα της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε αξιολογώντας τις επαφές του στην Αμερική εκτίμησε ότι η εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια συμπίπτει με τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και αυτό αυξάνει τις δυνατότητες συνεργασίας.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι κατά την συνάντηση που είχε με την Κλίντον αποφάσισαν να συνεργαστούν για την εξασφάλιση της ειρήνης στο Καύκασο και να παρακολουθήσουν από κοινού τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, Πακιστάν και Νότια Ασία.

Ο Νταβούτογλου τέλος επισήμανε ότι η Τουρκία θα καταβάλλει προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος αναφορικά με την ασφάλεια του Πακιστάν και για την εξασφάλιση της εθνικής ενότητας στη χώρα και με το σκοπό αυτό θα πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα.

Στον σημερινό Τουρκικό τύπο η εφημερίδα Haber Türk, διαβάζουμε την είδηση με τίτλο "Έτοιμη η Τουρκία για τη διαμεσολάβηση". Δημοσιεύονται οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου(Ahmet Davutoğlu), έπειτα από τις επαφές του στην Αμερική. Στη συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στο Τουρκικό προξενείο της Ουάσινγκτον, ο υπουργός δήλωσε ότι η Συρία έδωσε το μήνυμα για να ξεκινήσουν οι έμμεσες διαβουλεύσεις με το Ισραήλ, με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας.

Στην είδηση αναφέρεται πως ο υπουργός Νταβούτογλου είπε ότι χρειάζεται λίγο χρόνος, διότι στο Ισραήλ έχει αναλάβει την εξουσία μια καινούρια κυβέρνηση και πρέπει να δοθεί λίγη προθεσμία. Επίσης ανέφερε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλλει όσο μπορεί, όταν θα είναι έτοιμες και οι δύο πλευρές.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP