Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Τουρκικές ασκήσεις στην περιοχή της Κρήτης


Δύο ασκήσεις εκατέρωθεν της Κρήτης διεξήγαγε xθες η Άγκυρα. Oι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια άσκηση στα όρια του FIR Αθηνών με αυτό τns Βαλέτας (Μάλτα) αεροναυτικής συνεργασίας, με χη συμμετοχή των πλοίων που είχαν ελλιμενιστεί στην Αλβανία και με αεροσκάφη που έφτασαν εκεί από τα τουρκικά παράλια, και η δεύτερη άσκηση έρευνα και διάσωσης ανατολικά της Κρήτης.
Στο Ιόνιο, οι τέσσερις φρεγάτες που απέπλευσαν από την Αλβανία και έξι F-16 που απογειώθηκαν από τα παράλια της Μικράς Ασίας συμμετείχαν σε αεροναυτική άσκηση περίπου 80 χλμ. δυτικά της Κρήτης, σια όρια των FIR Αθηνών και Βαλέτας. Τα αεροσκάφη προέβησαν σε παράβαση των κανόνων εναερίας κυκλοφορίας (ΚΕΚ) και πέταξαν νοτίως της Ρόδου και της Κρήτης.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι και ο στολίσκος κατέπλευσε προς την Αλεξάνδρεια, ενώ και τα μαχητικά επέστρεψαν στη βάση τους. Η άσκηση αυτή, αν και δεν συνοδεύτηκε από περαιτέρω προκλήσεις, εντούτοις είχε μεγάλη σημασία διότι είναι η πρώτη φορά που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν άσκηση στο Ιόνιο. Η δεύτερη, που και αυτή ολοκληρώθηκε χθες μετά το μεσημέρι, περιελάμβανε σενάρια έρευνας και διάσωσης και σε αυτήν συμμετείχαν δύο φρεγάτες και εναέρια μέσα. Αν και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου προέβη σε παράβαση των ΚΕΚ δεν υπήρξαν ιδιαίτερες προκλήσεις, αν και η Άγκυρα χρησιμοποιεί την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο σαν δούρειο ίππο για να προωθεί το “γκριζάρισμα” του Αρχιπελάγους και τις διεκδικήσεις κατά της χώρας μας.

Εφημερίδα: ΒΡΑΔΥΝΗ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP