Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Σχέδιο Β με δύο κράτη σχεδιάζουν οι Τούρκοι


Του Κωστάκη Αντωνίου

Σχέδιο Β ετοιμάζουν Τουρκία και ψευδοκράτος, το οποίο προβλέπει τη διχοτόμηση της Κύπρου και τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν». Σε άρθρο της η εφημερίδα μιλά για «κρυφά χαρτιά» που κρατά ο Έρογλου, και γράφει σχετικά:
«Η Τουρκία, όσο και οι Τουρκοκύπριοι, φαίνεται να προετοιμάζονται γι’ αυτό που ορισμένοι παρατηρητές περιγράφουν ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα άκαρπων συνομιλιών, πέραν των 35 χρόνων: Τη διχοτόμηση της νήσου και τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών σε ένα μικρό νησί.

Ο Έρογλου και οι συνεργάτες του κρατάνε πολύ κρυφά τα χαρτιά τους στο θέμα αυτό και δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες.
Ενώ είναι επικεντρωμένοι στην αναζωογόνηση των συνομιλιών με νέες ιδέες, υποβάλλοντας καινούργιες προτάσεις, όπως για παράδειγμα στο περιουσιακό, είναι σαφές ότι εκπονούν εναλλακτικό σχέδιο αναδίπλωσης σε περίπτωση που οι συνομιλίες ναυαγήσουν και τα Ηνωμένα Έθνη εγκαταλείψουν τις προσπάθειες για διευθέτηση».
Επίσης εγκωμιάζει «την επιδεξιότητα» του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος, όπως γράφει, «απέφυγε την παγίδα των Ελληνοκυπρίων που τον κατηγορούσαν ότι ακολουθεί σκληρή γραμμή στο Κυπριακό, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι έχει σκοπό να συνεχίσει τις συνομιλίες από το σημείο που τις άφησε ο προκάτοχός του».
Το άρθρο της εφημερίδας παρουσιάζει τις δύο πλευρές καθώς και τη διεθνή κοινότητα κουρασμένες από τις άγονες διαπραγματεύσεις τόσων χρόνων και αναφέρει ότι τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και η Τουρκία αδιαφορούν για το τι θα γίνει.
Υποστηρίζει ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά ίσως εσφαλμένα πιστεύει ότι ο χρόνος λειτουργεί προς όφελός της, ενώ όλο και περισσότεροι στην Ε.Ε. αντιμετωπίζουν την ελληνοκυπριακή πλευρά σαν ένα κακομαθημένο παιδί και υποστηρίζουν ότι το Κυπριακό θέτει σε κίνδυνο τα οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά συμφέροντα της Ένωσης».
Επίσης καλεί τους Ελληνοκυπρίους «να κατανοήσουν ότι χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες έχουν πολλά να χάσουν εάν η Τουρκία καταστεί πλήρες μέλλος της Ε.Ε.».
«Οι φίλοι Ελληνοκύπριοι…»
Παραινέσεις προς τους «φίλους Ελληνοκυπρίους» έκαμε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σε δηλώσεις του σε Έλληνες δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.
Μας κάλεσε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ελλάδας «και να πούμε ναι στην ειρήνη ώστε να προχωρήσει το Κυπριακό».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «κάναμε βήματα στο παρελθόν, μπορούμε να κάνουμε και άλλα στο μέλλον, αν οι φίλοι Ελληνοκύπριοι ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και διδαχτούν από το παρελθόν και αυτήν τη φορά πουν “ναι” στην ειρήνη». Πρόσθεσε ότι «έχουμε ισχυρές κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Τουρκία και με καλές προθέσεις μπορούμε να κάνουμε θαύματα.
Αν λύσουμε το Κυπριακό θα δημιουργηθεί ένας οικονομικός ορίζοντας, μια οικονομική ζώνη στην ανατολική Μεσόγειο. Το δημοψήφισμα στην Τουρκία ήταν ψήφος σταθερότητας, σημαντικός για την Ελλάδα, για την ισχυροποίηση της σταθερότητας στην Τουρκία».
Έρογλου – Μπαν Κι μουν
Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου αναχώρησε χθες από την Κωνσταντινούπολη για τη Νέα Υόρκη, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών και τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει, ανέφερε ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί με συνομιλίες μεταξύ των Κυπρίων και υποστήριξε ότι δεν μπορούν να γίνονται βήματα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το παρελθόν.
Ανέφερε ακόμη, ότι θα ήθελε να έχει κάποιες συναντήσεις με υπουργούς Εξωτερικών ισλαμικών χωρών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έλαβε απαντήσεις.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP