Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΚΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΜΗΝΑ «Βαρβάτες αγωγές» για τις αποδοχές των ιεροδιδασκάλων


Tου Σταύρου Φανφάνη

Διεκδικούν 2.300.000 ευρώ για τα 3 πρώτα χρόνια της απασχόλησής τους στο δημόσιο οι ιεροδιδάσκαλοι από την Κομοτηνή και το Διδυμότειχο, που προσέφυγαν με δικηγόρο στρεφόμενοι κατά του δημοσίου. Η εκδίκαση ορίστηκε για τις 24 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή και η όλη υπόθεση έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Κύριε Γιαλάογλου δώστε μας κάποιες πληροφορίες για την αγωγή που καταθέσατε για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των οικονομικών απολαβών των ιμάμηδων και των ιεροδιδασκάλων στην Θράκη. Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου με διεκδίκηση περίπου 2,5 εκ. ευρώ;
-Όπως είχε γράψει και η εφημερίδα σας παλαιότερα που είχε αναδείξει το ζήτημα, η υπόθεση αυτή πλέον έχει πάρει την δικαστική οδό. Κατατέθηκε πράγματι αγωγή τόσο στο πρωτοδικείο Κομοτηνής όσο και στο πρωτοδικείο Ορεστιάδας και πλέον η υπόθεση εξελίσσεται δικαστικά. Οι ιεροδιδάσκαλοι αυτοί οι οποίοι έπρεπε να είχαν ήδη αναλάβει υπηρεσία με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε το 2007, εξακολουθούν για κάποιον ανεξήγητο λόγο και παραμένουν χωρίς εργασία και χωρίς να πληρώνονται παρά το ότι υπάρχει ενεργός νόμος του κράτους. Αυτή η εξέλιξη ήταν απαραίτητη για να μπορέσουν τα πράγματα πλέον να λυθούν, να ικανοποιηθούν οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι πίστεψαν στην ελληνική πολιτεία και πίστεψαν ότι η ελληνική πολιτεία τελικά λειτουργεί με κανόνες, όσο και αν κάποιοι δεν το πιστεύουν, αλλά δυστυχώς προδόθηκαν στην εξέλιξη και πιστεύουν ότι η δικαιοσύνη θα βάλει τα πράγματα στην θέση τους.

Υπόλογοι μπορεί να είναι και οι μουφτήδες, ως κρατικοί λειτουργοί;
-Στην αστική πλευρά της υπόθεσης είναι υπόλογο μόνο το ελληνικό δημόσιο, κανείς άλλος. Ουσιαστικά θα αναλάβει να καλύψει την ζημία τους με βάση τον νόμο αυτό και τις αποδοχές που προέβλεπε ο συγκεκριμένος νόμος. Όσον αφορά το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, πράγματι ενδέχεται να βρεθούν υπόλογοι δικαστικά και ποινικά οι μουφτήδες στις περιπτώσεις αυτές και μαζί με αυτούς και όποια άλλα κρατικά όργανα είναι επιφορτισμένα με τον έλεγχο των μουφτήδων και παρέλειψαν να ασκήσουν τον έλεγχο αυτόν, υψηλά ιστάμενοι.

Σε ένα κράτος που κατευθύνεται από το μνημόνιο, που το ελέγχει η Τρόικα, που έχει σφίξει τα λουριά, που κάνει περικοπές, που εξορμά για να ανακαλύψει έσοδα, πόσο εφικτός στόχος είναι η πληρωμή αυτών των ποσών; Μιλάμε για μεγάλα ποσά, έστω κι αν δικαιωθούν.
-Αυτά τα ποσά ξέρετε έχουν ήδη εγγραφεί στον κρατικό υπολογισμό. Δεν είναι εκτός του κρατικού υπολογισμού για να πούμε ότι ζητούν μια χαριστική πράξη ή είναι πέραν των προβλεφθέντων. Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε το 2007, προέβλεπε κανονικά την πληρωμή στον κρατικό προϋπολογισμό για την πληρωμή των συγκεκριμένων ιεροδιδασκάλων. Τα ποσά αυτά είναι ακόμη διαθέσιμα, έπρεπε να είχαν ήδη καταβληθεί, δεν μπορώ να καταλάβω , χρήματα τα οποία ήδη έχουν γραφτεί στον κρατικό προϋπολογισμό σαν δαπάνη γιατί δεν έχουν καταβληθεί, ως εκ τούτου εκτιμώ ότι δεν υπάρχει θέμα ούτε μνημονίου, ούτε λιτότητας, είναι υποχρέωση του κράτους να πληρώσει και θα πληρώσει, έπρεπε να το είχε κάνει από το 2007 και μέχρι σήμερα. Προβλέπεται στον σχετικό νόμο, έχουν προβλεφτεί όλα τα ποσά, αναλυτικά ανά κλιμάκιο, του κάθε ενός από αυτούς τους ιεροδιδασκάλους, οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε να είχαν αναλάβει υπηρεσία κανονικά ως κρατικοί υπάλληλοι, δυστυχώς μέχρι και σήμερα για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν έγινε τίποτα. Θα μου πείτε είναι ο μόνος ανεξήγητος λόγος που υπάρχει αυτές τις ημέρες, όχι αλλά δυστυχώς είναι ένα κομματάκι που δείχνει την παντελή ανυποληψία του κράτους μας, δυστυχώς, δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο, ελπίζω τουλάχιστον ότι η δικαιοσύνη θα λύσει αυτό το ζήτημα, εφόσον δεν μπορεί να το λύσει η πολιτεία».

Στις δικαστικές αίθουσες θα συνεχιστεί η αντιπαράθεση ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ιεροδιδάσκαλοι που δεν ενεπλάκησαν στο γαϊτανάκι των διεκδικήσεων θα το πράξουν κι αυτοί άμεσα και συμπληρωματικά.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP