Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Διπλωματικό «κόκαλο» η ανακίνηση του θέματος άρσης του «casus belli» από την Τουρκία


Όπως ήδη έχει αναφέρει το defencenet.gr αλλά και όπως ανακινήθηκε από χθεσινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου η Τουρκία παρουσιάζεται να εξετάζει την άρση του «casus belli» αναφορικά με το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ν.μ.

Η πρόταση βέβαια δεν είναι καθόλου καινούργια καθώς κατά καιρούς επανέρχεται στο διπλωματικό προσκήνιο, όπως είχε γίνει και το 2005, χωρίς όμως πρακτικό αποτέλεσμα. Κοινή πεποίθηση είναι πως η Τουρκία πετά το «κόκαλο» στο διπλωματικό τραπέζι για να διαπιστώσει αντιδράσεις τη στιγμή που σε κύρια θέματα που υφίστανται στο Αιγαίο (υφαλοκρηπίδα και ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης στην περιοχή του Καστελόριζου) παραμένει ουσιαστικά αμετακίνητη.

Η επιλογή της στιγμής για την ανακίνηση του θέματος του «casus belli» την ώρα που διεξάγονται διμερείς διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή θέματα στο Αιγαίο .δεν είναι φυσικά τυχαία ούτε είναι η πρώτη φορά που ο τουρκικός Τύπος δρα ως «διπλωματικός κριός» προωθώντας τα σχέδια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η παραπάνω κίνηση φυσικά, ακόμη και αν αυτή πραγματοποιηθεί ουσιαστικά διασφαλίζει τα τουρκικά συμφέροντα και μόνο αυτά.

Αυτό γιατί εφόσον νιώθει πως μπορεί να εξασφαλίσει δικαιώματα στο Αιγαίο που δεν είχε προηγουμένως η Άγκυρα διαισθάνεται πως μπορεί να προσφέρει ένα χωρίς αντίκρισμα αντάλλαγμα στην ελληνική πλευρά. Και η υπόθεση του «casus belli» ήταν πάντα ένα τέτοιο διπλωματικό όπλο. Είναι ευκαιρία πάντως για την ελληνική πλευρά εάν και εφόσον η Τουρκία αποφασίσει την κατάργηση της επίμαχη διάταξη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης τότε να ασκήσει το δικαίωμα που ασφαλώς έχει και να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. Αυτό γιατί δε θα έχει κανένα λόγο να μη το κάνει, εφόσον η απειλή πολέμου θα έχει εκλείψει. Η μήπως δεν είναι έτσι;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP