Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Κυπριανού: "Χωρίς θετική στάση της Άγκυρας δεν μπορεί να υπάρξει θετική κατάληξη"


"Χωρίς θετική στάση της Άγκυρας δεν μπορεί να υπάρξει θετική κατάληξη στις συνομιλίες" δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, μετά την ημίωρη συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον, στην οποία κυριάρχησε το Κυπριακό.

"Είχα μια πολλή καλή και εποικοδομητική συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον", τόνισε ο κ. Κυπριανού, και ανέφερε ότι "στην κορυφή της ημερησίας διάταξης ήταν το κυπριακό πρόβλημα και η συνεχιζόμενη προσπάθεια μέσω των συνομιλιών για την επίλυσή του", πρόσθεσε.

"Στο τέλος της ημέρας εκείνο που έχει σημασία είναι η θέση της Άγκυρας περισσότερο από το ποιός κάθεται στο τραπέζι των συνομιλιών" τόνισε.

"Μου δόθηκε επίσης η ευκαιρία να αναφερθώ σε συγκεκριμένα μέτρα και ειδικά στο θέμα της Αμμοχώστου, αναφερόμενος στην επιστολή του προέδρου της Δημοκρατίας προς τον πρόεδρο Ομπάμα, αλλά και όλες τις αποφάσεις των Ην. Εθνών και της ΕΕ ότι μπορεί και πρέπει το θέμα της Αμμοχώστου να αντιμετωπιστεί σαν μία χωριστή περίπτωση. Και ως πρώτο μέτρο να επιτραπεί σε ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών να μπουν και να αρχίσουν τις μελέτες για το θέμα της ανοικοδόμησης της πόλης" ανέφερε ο κύπριος υπουργος Εξωτερικών. Όπως δήλωσε "η κ. Κλίντον είπε ότι θα εξετάσει πολύ σοβαρά αυτό το θέμα και θα κάνουν ό,τι μπορούν".

Σε σχέση με το πώς μπορούν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ στη διαδικασία, και το αν η κα Κλίντον επανέλαβε την προτροπή στήριξης του κ. Ταλάτ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι "αυτή τη φορά, εν όψει της φάσης που βρίσκονται οι συνομιλίες και του γεγονότος ότι πρέπει να δούμε ποια θα είναι η τουρκοκυπριακή ηγεσία σε λίγες μέρες, επικεντρωθήκαμε στην ανασκόπηση και στη στήριξη των συνομιλιών και του προέδρου Χριστόφια και την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει ο πρόεδρος σ' αυτή την προσπάθεια".

"Έχουμε συμφωνήσει να είμαστε σε συνεχή επαφή κι όταν χρειαστεί θα μπορέσει να υπάρξει συγκεκριμένη κίνηση από μεριάς των ΗΠΑ.Αλλά βεβαίως, η δομή των συνομιλιών, ως έχει σήμερα, δεν σηκώνει παρεμβάσεις από τρίτους. Εκείνο που τονίζουμε πάντα και το σημειώνουν με προσοχή οι ΗΠΑ είναι ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν όσον αφορά στην Άγκυρα. Δεν είναι συνομιλητής μας αλλά εκείνη καθορίζει την έκβαση των συνομιλιών και είναι σημαντικό να παίρνει τα σωστά μηνύματα" σημείωσε.

Απογοήτευση για το θέμα του απευθείας εμπορίου

Τέλος, σε ερώτηση για το ζήτημα του απευθείας εμπορίου κι αν τον ενημέρωσε ο επίτροπος διεύρυνσης Στέφεν Φούλε για τις προθέσεις του, ο κ., Κυπριανού είπε: "Το θέμα του εμπορίου συζητήθηκε στη συνάντηση. Εξέφρασα τις έντονες αντιθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο με τα νομικά επιχειρήματα που υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα διότι θεωρούμε ότι αντίκειται και στα συμπεράσματα του συμβουλίου, τον Απρίλιο του 2004, τα οποία μιλούν για επανένωση και ενοποίηση της οικονομίας της Κύπρου. Ενώ αυτή η υπόθεση δημιουργεί τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Δεν μου αναφέρθηκε ότι ήδη είχε ζητηθεί από το Ευρωκοινοβούλιο να προχωρήσει στην εξέταση αυτού του κανονισμού και πραγματικά αυτό με απογοητεύει".

"Μία αόριστη αναφορά σε πιθανή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο μου έδωσε την ευκαιρία να τονίσω στον επίτροπο ότι και σ' αυτό έχουμε ένσταση κι ότι δεν θεωρούμε ότι εξυπηρετεί σε τίποτε. Απλώς περιπλέκει τα πράγματα για έναν κανονισμό που θεωρούμε ότι αντίκειται και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Καμία αναφορά στο γεγονός ότι ήδη είχε ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προχωρήσει στην εξέτασή του" κατέληξε.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP