Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

«ΛΟΓΟΜΑΧΙΑ» ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Λογομαχία υπήρξε μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Γεωργίου Παπανδρέου και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του πρώτου στο διεθνές συνέδριο στο Ερζερούμ στις 7 Ιανουαρίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός «άσκησε σκληρή κριτική σε βάρος της Τουρκίας και χαρακτήρισε τη χώρα αυτή ως κατακτητή», αναφέρει η ιστοσελίδα www.regnum.ru

Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται εκτενώς, δηλώσεις του κ. Παπανδρέου για την πρόθεση της Ελλάδας να εδραιώσει καλές διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, αλλά και για την ένταση που προκαλείται εξ αιτίας των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά καταδιωκτικά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε έκκληση να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι σε περίπτωση αποτυχίας οι δύο πλευρές θα αναγκαστούν να προσφύγουν στη διεθνή δικαιοσύνη, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό, επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να γίνεται λόγος για συμμετοχή της Τουρκίας στην Ε.Ε., την ώρα που συνεχίζεται η τουρκική κατοχή της Κύπρου.» και ότι « ο κ. Χριστόφιας χρειάζεται έναν σοβαρό συνομιλητή».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερνογάν, ανταπαντώντας ανέφερε : «Ο κ. Χριστόφιας, κάθε φορά που με βλέπει, με καλεί να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Δε μπορούμε όμως να επιλύσουμε αυτό το θέμα οι δυό μας. Πρέπει να το λύσουμε από κοινού με τον κ. Έρογλου και τον κ. Παπανδρέου. Ας αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας. Ο κ. Χριστόφιας λέει όμως, ότι δε μπορεί να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Έρογλου, παρότι έχει συναντηθεί μαζί του 45 φορές. Εξάλλου, η απόφαση για την άρση της απομόνωσης της Βόρειας Κύπρου, η οποία έχει ληφθεί ομόφωνα, δεν εκτελείται. Θέλετε να κάνουν υποχωρήσεις συνεχώς η Βόρεια Κύπρος και η Τουρκία».
Η ιστοσελίδα παραθέτει επίσης, τις «έντονες κριτικές» του κ. Ερντογάν σε βάρος της Ε.Ε., η οποία , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δοκιμάζει την υπομονή» της Τουρκίας.

Εξάλλου, η ιστοσελίδα www.rbc.ru, αναφέρεται στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκου Κυπριανού ότι «η Κύπρος προτίθεται να παρακωλύσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, μέχρις ότου επιλυθεί το πρόβλημα των Κατεχομένων». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο κ. Κυπριανού προέβη στη δήλωση αυτή απαντώντας στον Τούρκο ομόλογό του Αχμέντ Νταβούτογλου, ο οποίος ανέφερε ότι κανένας δεν πρέπει να δοκιμάζει την υπομονή της Άγκυρας, επιβάλλοντάς της το δίλημμα μεταξύ της ευρωπαϊκής προοπτικής και της υποστήριξης της Βόρειας Κύπρου. Η ιστοσελίδα σημειώνει επίσης, ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν πρότεινε στους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων να συναντηθούν στις 26 Ιανουαρίου στη Γενεύη, αλλά η συνάντηση, κατά πάσα πιθανότητα, θα αναβληθεί λόγω της κατάστασης της υγείας του Ντέρβις Έρογλου.

www.rbc.ru

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP