Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΕΛΒΕΤΙΑ-ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ-Ο ΦΡΑΚΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ


Σύντομα πρακτορειακά τηλεγραφήματα γιά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Παπανδρέου στην Τουρκία δημοσιεύουν οι ΝΖΖ, Tages-Anzeiger και Le Temps 8.1.2011), με το βασικό μήνυμα ότι εμβαθύνεται ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών. Η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Ερζερούμ, όπου μίλησε και στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων, χαρακτηρίζεται ως σημάδι της βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Αναφέρεται επίσης ότι οι πρωθυπουργοί Παπανδρέου και Ερντογάν συζήτησαν τη λαθρομετανάστευση προς την Ελλάδα μέσω Τουρκίας και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να κατασκευάσει φράκτη 12.5 χλμ στα χερσαία σύνορα της με την Τουρκία, παρά τη διεθνή κριτική.

Η κυριακάτικη ΝΖΖ (9.1.2011) δημοσιεύει άρθρο του Thomas Isler με τίτλο « Μετά την πτώση των τειχών το 1989, νέα τείχη κατασκευάζονται σήμερα », με κύριο μήνυμα ότι όλο και περισσότερα κράτη επενδύουν σε μαζικά μέτρα προστασίας των συνόρων τους, ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης.

Με αφορμή τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή φράκτη 12.5 χλμ στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία , για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, αφού το 90 % των παράνομων μεταναστών προς την ΕΕ εισήλθε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να ψέξει την οικονομικά εξαντλημένη χώρα της ΕΕ, που αναζητεί τρόπους για να περιορίσει τα κύματα μεταναστών.

Η Ελλάδα όμως δεν είναι η μόνη χώρα, που επιθυμεί να οχυρώσει τα σύνορα της. Παρόμοιες προσπάθειες γίνονται σε όλο τον κόσμο. Οι ΗΠΑ κτίζουν συνεχώς ένα συνοριακό τείχος με το Μεξικό, η Ρουμανία έχει αγοράσει σύγχρονα συστήματα για τα ανατολικά της σύνορα. Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ κατασκευάζουν ηλεκτρονικά εμπόδια, η Νότια Αφρική οχυρώνει τα σύνορα της με την Ζιμπάμπουε, η Βραζιλία με την Παραγουάη. Στην αμυντική βιομηχανία , η τεχνολογία της ασφάλειας των συνόρων αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Η ΕΑDS π.χ έχει συνάψει συμβόλαιο με την Σαουδική Αραβία αξίας 2.5 δις.δολ για την οχύρωση των συνόρων της μήκους 9000 χλμ. Το Ισραήλ κτίζει από το Νοέμβριο ένα φράκτη ασφαλείας 260 χλμ στα σύνορα του με την Αίγυπτο, για να αποτραπεί η εισροή προσφύγων στο Ισραήλ μέσω του Σινά.

Η ευφορία για ένα κόσμο χωρίς σύνορα μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου πριν από 20 χρόνια έχει σήμερα αντικατασταθεί από την πραγματικότητα των νέων οχυρώσεων κατά της μετανάστευσης, αφού η παγκοσμιοποίηση έφερε μεγάλες κινήσεις πληθυσμών, αγαθών και κεφαλαίων και αυξημένη πίεση στα σύνορα μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών. Τα νέα τείχη που ανεγείρονται σε όλο τον κόσμο δεν θα σταματήσουν βέβαια τη μετανάστευση , αλλά θα την φιλτράρουν και η ικανότητα να διαπεράσει κανείς τα σύνορα θα είναι αποφασιστικής σημασίας στο εξής, καταλήγει το άρθρο.


Neue Zurcher Zeitung

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP