Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Ρεπορτάζ SPIEGEL για τους λαθρομετανάστες στον Έβρο και τον σχεδιαζόμενο αποτρεπτικό φράχτη


Εκτενές ρεπορτάζ των Manfred Ertel και Walter Mayr δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση DER SPIEGEL με τίτλο «Κερκόπορτα για το φρούριο Ευρώπη» και υπότιτλο «Με απαγορευτικό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία η Ελλάδα θέλει να προστατευτεί από τους μετανάστες. Όμως όσοι από την Τουρκία βοηθούν τους πρόσφυγες είναι αδίστακτοι: Εμπορευόμενοι το όνειρο της ελευθερίας και της ευημερίας, βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους και θύματα».

Το ρεπορτάζ αρχίζει επισημαίνοντας τα προβλήματα στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Φυλάκιο Έβρου, απ’ όπου στη συνέχεια οι περισσότεροι μετανάστες παίρνουν έγγραφη εντολή να εγκαταλείψουν την Ελλάδα εντός 30 ημερών και παρ’ όλα αυτά αναζητούν τρόπο να συνεχίσουν το ταξίδι σε άλλη χώρα της Ευρώπης. Για το Φυλάκιο οι ρεπόρτερ γράφουν:

«Το Φυλάκιο, στη βορειοανατολική Ελλάδα, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, βρίσκεται αυτή τη στιγμή το χειρότερο κέντρο υποδοχής προσφύγων. Το κέντρο έχει χωρητικότητα 372 ατόμων και επτά κοιτώνες. Στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο κέντρο διπλάσιοι σε αριθμό μετανάστες, λέει ένας φρουρός και προσθέτει: ‘Καλώς ήλθατε στο Γκουαντάναμο της Ελλάδας’».
Στη συνέχεια περιγράφονται συνθήκες έλλειψης υγιεινής στο χώρο του κέντρου υποδοχής, με ποντίκια, που τρέχουν γύρω από σάκους με σκουπίδια και βρώμικα νερά, ενώ οι επισκέπτες του – όπως αναφέρεται – γίνονται αποδέκτες καταγγελιών από τους πρόσφυγες για άθλιες συνθήκες διαμονής.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται με αναφορά στην προγραμματιζόμενη από την ελληνική κυβέρνηση κατασκευή φράχτη μήκους 12,5 χλμ. στην περιοχή διακλάδωσης του ποταμού Maritza κοντά στα βόρεια σύνορα της Τουρκίας, προκειμένου να ανακοπεί το ρεύμα εισόδου λαθρομεταναστών στην Ελλάδα και «να κλείσει αυτή η κερκόπορτα» προς το «φρούριο Ευρώπη». Ο διευθυντής της αστυνομίας Ορεστιάδας Γεώργιος Σαλαμάνγκας δηλώνει ότι εκεί «επικρατεί πολεμική κατάσταση», γιατί ο αριθμός των λαθραία εισερχόμενων μεταναστών μεγαλώνει ραγδαία, ιδίως μετά την αυστηρότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από την Frontex, με αποτέλεσμα να έρχονται και πρόσφυγες από τη Βόρειο Αφρική πλέον μέσω Τουρκίας.

Ακολουθεί εκτενής αναφορά σε τραγικές περιπτώσεις πνιγμού πολλών προσφύγων στην προσπάθειά τους να διαβούν το συνοριακό ποτάμι, των οποίων τα πτώματα μάλιστα δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν, γιατί οι έμποροι-διακινητές τους αφαιρούν στα σύνορα όλα τα έγγραφα ταυτότητας, τα κινητά τηλέφωνα και τα προσωπικά αντικείμενα. Οι ρεπόρτερ του Spiegel συνομίλησαν και με έναν από τους διακινητές, που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και συγκεκριμένα μέχρι την τουρκική πόλη Edirne. Επιβεβαίωσε ότι «το πακέτο» κοστίζει μέχρι και 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη χώρα καταγωγής του λαθρομετανάστη. Όπως προκύπτει από την περιγραφή των «διευκολύνσεων» των «εμπόρων ελπίδας - διακινητών», πρόκειται για οργανωμένο κύκλωμα σε όλη τη διαδρομή, από τη χώρα φυγής του μετανάστη μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα, με δωροδοκίες ακόμα και τούρκων στρατιωτών προς αποφυγή σχετικών ελέγχων.

Ο γενικός επιθεωρητής, που διευθύνει το σώμα των γερμανών αστυνομικών της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα, Gennaro di Bello, θεωρεί ότι ο σχεδιαζόμενος από την Ελλάδα φράχτης δεν θα κλείσει τη «μεγάλη τρύπα». Πάντως, πιστεύει ότι θα βοηθήσει σαν ένα είδος αποτρεπτικού μέσου και θα παρέχει στους συνοριοφύλακες περισσότερο χρόνο για να αντιδράσουν. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Frontex απαγορεύεται να χρησιμοποιήσει όπλα ή βία εναντίον των μεταναστών, με αποτέλεσμα η παρέμβαση των συνοριοφυλάκων να γίνεται περισσότερο, «προκειμένου να μην τους συμβεί τίποτα».

Αντιστοίχως, ο τούρκος έπαρχος του Edirne Gökhen Sözer επιβεβαιώνει ειρωνικά τον ρόλο απλού θεατή της Frontex και όσον αφορά την κατασκευή φράχτη δηλώνει: «Πιάσαμε πέρσι 11.400 πρόσφυγες. Με την κατασκευή του φράχτη οι Έλληνες θέλουν απλώς να μας εκθέσουν αρνητικά στην ΕΕ».

ΜΜΕ ΒΟΡΕΙΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP