Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Στην κριτική που άσκησε στην Άγκυρα για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εστιάζει άρθρο πρακτορειακής προέλευσης (AP - Selcan Hacaoglu) που αναδημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της Jerusalem Post, με τίτλο «Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Παπανδρέου ασκεί κριτική στην Τουρκία για την παραβίαση του εναέριου χώρου» .

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια προχθεσινής (7/1) ομιλίας του στην ετήσια συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων στο Ερζερούμ, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντοάν, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από οχτώ τουρκικά μαχητικά, τα οποία πέταξαν πάνω από ένα ελληνικό νησί, διερωτώμενος παράλληλα για την σκοπιμότητα της συγκεκριμένης ενέργειας.

Η απάντηση του Ερντοάν, συνεχίζει το άρθρο, στην κριτική του Έλληνα Π/Θ ήταν ήπια (mild) καθώς ο Τούρκος ηγέτης πραγματοποίησε μία γενική αναφορά στην ανάγκη εξεύρεσης μίας αμοιβαία επωφελούς λύσης στις διμερείς διαφορές στο Αιγαίο, όπου η Ελλάδα αντιτείνει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας συνιστά την μοναδική εκκρεμότητα.

Παράλληλα, ο Hacaoglu επισημαίνει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα την αύξηση του διμερούς εμπορίου, εντούτοις η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να μην υποβάλει σχέδια πτήσης των αεροσκαφών της στην Ελλάδα, ενώ αμφισβητεί, μεταξύ άλλων, την ελληνική κυριαρχία σε νησιά και βραχονησίδες που βρίσκονται πλησίον των ακτών της.

Τέλος, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι οι δύο χώρες βρέθηκαν στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης (τουλάχιστον) δύο φορές, ήτοι το 1974 και το 1996, προσθέτοντας πως η διχοτόμηση της Κύπρου, συνεπεία της τουρκικής εισβολής, αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια της Άγκυρας για ένταξη στην ΕΕ.

JERUSALEM POST

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP