Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

CORRIERE TV- ‘’ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ’’


Βίντεο διάρκειας τεσσάρων περίπου λεπτών με θέμα την επικείμενη κατασκευή τείχους μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ Corriere della Sera υπό τον τίτλο:’’ Το τείχος Ελλάδας – Τουρκίας’’ και υπότιτλο: ’’Νέα σύνορα απομακρύνουν την Ευρώπη’’ (δημοσιογράφος Antonio Ferrari).

Ο δημοσιογράφος αναφερόμενος στην επικείμενη κατασκευή τείχους μεταφέρει τη διατύπωση δυσαρέσκειας εκ μέρους των Βρυξελλών σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση ’’τείχος’’ σημαίνει ’’διαχωρισμός’’, ’’φόβος για τους άλλους’’, ’’επιθυμία για απομόνωση’’ παρόλο που οι λόγοι για την κατασκευή του μπορεί να είναι κατανοητοί και δικαιολογημένοι.


Ο Antonio Ferrari επισημαίνει:’’γνωρίζουμε καλά ότι δεν υπάρχει αγάπη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, παρά τις προσπάθειες των αντίστοιχων κυβερνήσεων για να ξεπεραστούν οι έχθρες του παρελθόντος (400 χρόνια τουρκικής κατοχής και άλλες ιστορικές προκαταλήψεις)’’.

‘’Όμως, αυτήν τη φορά, το πρόβλημα δεν αφορά στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας. Το τείχος, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας υπ. Χ. Παπουτσής είναι αναγκαίο, διότι η χώρα έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής της’’ προστίθεται στο βίντεο με την επισήμανση ότι τα σύνορα των δύο χωρών στην περιοχή της Ορεστιάδας παραμένουν τα μόνα ανοιχτά και διάτρητα για τους λαθρομετανάστες που θέλουν να εισέλθουν σε ένα από τα 27 κράτη της Ε.Ε. Kατά το προηγούμενο έτος μόνο, πάνω από 70 χιλ,. άτομα διέσχισαν παράνομα τα εν λόγω σύνορα ’’αναγκάζοντας την Ελλάδα που πλήττεται από τη σοβαρότατη οικονομική κρίση και έχει προβεί σε τεράστιες θυσίες, να οργανώσει κέντρα συγκέντρωσης’’ επί των οποίων υπήρξε κριτική από την Ε.Ε. . Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην ενεργοποίηση της ομάδας RABIT, μετά από σχετικό αίτημα της Ελλάδας, μια ενέργεια που ’’είχε μέτρια αποτελέσματα’’, αφού είναι απαραίτητη η λήψη άλλων μέτρων τόσο για την αντιμετώπιση της εισόδου των λαθρομεταναστών όσο και των διακινητών αυτών (το εμπόριο διακίνησης λαθρομεταναστών καταγράφει τζίρο 7 δις δολ και κάθε λαθρομετανάστης καταβάλλει κατά μέσο όρο το ποσό των 2-3 χιλ. δολλαρίων).

’’Οι ευρωπαϊκές αρχές οι οποίες εκφράζουν τις αντιδράσεις τους, αλλά δεν δρουν με συνοχή’’, σχολιάζει ο δημοσιογράφος, ’’εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους προς το σχέδιο της Αθήνας, αλλά δεν μπορούν να μεταφέρουν όλη την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση σαν να ήταν ο μοναδικός υπεύθυνος της ευρωπαϊκής αδυναμίας. Είναι άδικο και κυνικό, ενώ, αυτό που χρειάζεται είναι η προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων και όχι τύπου ‘Ποντίου Πιλάτου’, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, η Ε.Ε. έχει ανάγκη από νόμιμους και όχι παράνομους μετανάστες’’.


ε/φ Corriere della Sera

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP