Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Παπανδρέου-Ερντογάν: κρύβουν την πραγματικότητα – τίποτε αξιόλογο από το φόβο αντιδράσεων!


Η μαζίκή πίεση μεγάλης μερίδας του Ελληνικού τύπου και η συνολική αντίδραση, ενίοτε σκληρή, του συνόλου της αντιπολίτευσης (με εξαίρεση, φυσικά, την Ντ. Μπακογιάννη) εξανάγκασαν τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να “ανακρούσει πρύμναν” και να μην προχωρήσει σε δημοσιοποίηση συμφωνιών με τον “καρντάση” του τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Η προσπάθεια της κυβερνητικής προπαγάνδας στα ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση του ΓΑΠ και του ΠΑΣΟΚ, έδωσε μάλιστα σύνθημα να ομιλούν “για σκληρή γλώσσα” του πρωθυπουργού προς τον τούρκο ομολογό του, εννοώντας τη βασική έκφραση “απλής δυσσαρέσκειας”, για ζητήματα που αποτελούν καθημερινότητα εδώ και τρεις δεκαετίες και επί ημερών των κ.κ. Παπανδρέου, Δρούτσα και Βενιζέλου έχουν αποκτήσει ρυθμό… ρουτίνας!

Την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για όλα τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και για διεθνή περιφερειακά ζητήματα, είχαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Γ. και Τ. Ερντογάν, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Ερζερούμ, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου των τούρκων πρεσβευτών. Στη συζήτηση, εμφανίστηκε να δόθηκε έμφαση στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και στις εξηγήσεις που δόθηκαν σχετικά με τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η Ελλάδα για την ενίσχυση των συνόρων της. Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, αναφέρθηκε στο σύνολο των Ελληνο- Τουρκικών θέσεων στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων, επαναλαμβάνοντας τις επίσημες πάγιες ελληνικές θέσεις. Σ

Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης με τον Τ. Ερντογάν

Στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου των Τούρκων πρεσβευτών, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση τριών ωρών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση των δύο ηγετών άρχισε όπως είχε προγραμματιστεί στις 10 το πρωί, με τη συμμετοχή μόνο των κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν, ενώ λίγο πριν τις 12, στην αίθουσα προσήλθαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε αυτήν συζητήθηκαν θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών υπερπτήσεων, ενώ έγινε εκτενής αναφορά και στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης (και στην προγραμματισμένη κατασκευή τείχους στον Εβρο). Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, θέματα που αφορούν το Αιγαίο, όπως υφαλοκρηπίδα κ.λπ. αποτελούν αντικείμενο των διερευνητικών επαφών που συνεχίζονται. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η συνάντηση που έγινε στο Ερζερούμ δεν είχε στόχο την επίλυση συγκεκριμένων θεμάτων και τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, αλλά σκοπεύει στη δημιουργία του πλαισίου που θα προωθήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες αναπτύσσονται μέσα στους θεσμούς που έχουν αποφασιστεί. Ένας τέτοιος θεσμός είναι το Ανώτατο Συμβούλιο, τη σύγκληση του οποίου θα προετοιμάσει η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα το Μάρτιο (12 ή 14/3).

Η διαφορετική πραγματικότητα

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή του υπ. Εξωτερικών που συνομίλησε με το ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ, τα πράγματα επί της ουσίας κινήθηκαν εντελώς διαφορετικά. Οι δυό πρωθυπουργοί, πέραν των διμερών τρεχόντων ζητημάτων επανεξέτασαν και την πρόταση “ειδικών” που προετοιμάστηκε εδώ και μερικούς μήνες με αμερικανική εποπτεία, σχετικά με τις δυνατότητες διαπλάτυνσης των πεδίων έρευνας υδρογοναθράκων στο Αιγαίο, πέραν των ζωνών που είχαν προκαθοριστεί επί των ημερών του Α. Παπανδρέου. Αυτό θα έδινε στην Ελλάδα τη δυνατότητα αύξησης των πεδίων πλησίον του Πρίνου (νότια και ανατολικά) και στην Τουρκία για πρώτη φορά, βόρειοανατολικά και ανατολικά της Ίμβρου.

Κατά την Άγκυρα η σχετική συμφωνία, δεν τη δεσμεύει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας καθώς επεκτείνει την ελληνική υφαλοκρηπίδα στα 12νμ., ενώ το ίδιο θα αποδεχθεί και η ελληνική πλευρά σχετικά με το δικαίωμα της Τουρκίας για έρευνες πέραν των δικών της ορίων. Αυτό όμως συνιστά ένα πρώτο βήμα, έμμεσης αποδοχής εκ μέρους της Αθήνας ότι το Αιγαίο μπορεί να υπέρκειται του Δικαίου της Θάλασσας και συμφωνεί με την πάγια θέση της Άγκυρας ότι το ζήτημα πρέπει και μπορεί να επιλυθεί μόνο στη βάση διμερούς συμφωνίας.

Κατά την ίδια πηγή, αναζητείται νέα ημερομηνία για συνάντηση των δυο πρωθυπουργών που θα τους δώσει την ευκαιρία μιας κοινής ανακοίνωσης (μια πιθανότητα είναι να γίνει στο Νταβός της Ελβετίας, την περίοδο του γνωστού “Φόρουμ” στο οποίο έχουν αμφότεροι κληθεί και θα μετάσχουν), αν και ο κ. Παπανδρέου δέχεται και εισηγήσεις να αφήσει το όλο θέμα στους ώμους του Δ. Δρούτσα προκειμένου ν’ αποφύγει ο ίδιος την άμεση επίθεση των πάντω, σε περίπτωση που μια παρόμοια πρόταση υλοποιηθεί.

Τουρκικές αντιδράσεις

Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στη σύνοδο απόδειξη του υψηλού επιπέδου των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σε δηλώσεις του, στο πρακτορείο «Ανατολή», ο κ. Νταβούτογλου εστίασε στην «ιστορικής» σημασίας ομιλία των κ.κ. Παπανδρέου και Δρούτσα. «Η Τουρκία πάντοτε ανταποκρίνεται στις ειλικρινείς προθέσεις φιλίας και όταν την προσεγγίζουν με αυτό τον τρόπο. Αυτή είναι η πολιτική μας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή», συμπλήρωσε.

Οι αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, σε «εισβολή» και «κατοχή» στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων, στο Ερζερούμ, προκάλεσαν αντιδράσεις, που αποτυπώνει ο σημερινός τουρκικός Τύπος. «Πάγωσε η Συνάντηση Κορυφής» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Μιλλιέτ, «Φιλία στα εγκαίνια του Σταδίου, επικρίσεις στην Σύνοδο των πρέσβεων», γράφει η Ζαμάν.

Σχεδόν όλες οι εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού έστειλε μήνυμα φιλίας, «απείλησε» λέγοντας «δεν μπορείτε να γίνετε μέλος της Ε.Ε., όσο συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου». Τέλος, αρκετές εφημερίδες χαρακτηρίζουν «σκληρή» απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό, τα όσα είπε ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν, για την Ε.Ε. και ειδικότερα, ότι «περιμέναμε 50 χρόνια για να γίνουμε μέλος της Ε.Ε., έχει δοκιμαστεί η υπομονή μας. Ακόμα και οι πολίτες της Βραζιλίας μπορούν να κινηθούν στην Ε.Ε. χωρίς βίζα. Ωστόσο, εσείς ζητάτε από εμάς βίζα. Πείτε μας, τι σας έχει κάνει η Τουρκία», όπως δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική Τουρκίγιε.

http://e-dragoumanos.gr/?p=10339

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP