Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Ε/Κυπριακός Τύπος: Διάσκεψη Τούρκων Πρέσβεων – Έλληνας Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου – Τούρκος ΥΠΕΞ Α. Νταβούτογλου – Εκτιμήσεις


Στην ε/φ «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Θέλουμε πράξεις και όχι λόγια», αναφέρεται, σχετικά: «Η ειρήνη δεν επιβάλλεται. Η ειρήνη επικρατεί υπό κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες τη διασφαλίζουν και την εδραιώνουν. Η επίλυση των προβλημάτων προϋποθέτει τη σωστή συνταγή, η οποία θα στηρίζεται σε υλικά που αφορούν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πλήρη εφαρμογή της δημοκρατίας. Χωρίς δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα καμία λύση, καμία συμφωνία δεν μπορεί να επιβιώσει.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στη Διάσκεψη Τούρκων Πρέσβεων, υπέδειξε ότι ‘η ειρήνη έχει προϋποθέσεις’ και ανέφερε ότι τρεις μόλις ημέρες πριν επισκεφτεί την Τουρκία, ‘οκτώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο μας και πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι, ένα μικρό ελληνικό νησί’. Και αναρωτήθηκε: ‘Γιατί; Ποιο το νόημα;’. Για την Τουρκία, όμως, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδος αποτελεί ρουτίνα...


Αλλά και σε σχέση με το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα του: Θέλουμε η επίλυση του Κυπριακού να αποτελέσει ένα παγκόσμιο πρότυπο, αλλά η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιήσει στρατεύματα κατοχής. Επανέλαβε δε ότι η κοινά αποδεκτή και δίκαιη λύση του Κυπριακού είναι το εισιτήριο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Από την άλλη, ο Ερντογάν, μιλώντας από το ίδιο βήμα, δεν ήταν καθόλου πειστικός. Κρατώντας εν πολλοίς τα προσχήματα, κάλεσε τους Ελληνοκύπριους ‘να κάνουν θαρραλέα βήματα και να φθάσουν σε μια συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους’. Τίποτα περισσότερο.

Μπορεί ο καθένας να έχει πει τα δικά του στη Διάσκεψη των Τούρκων Πρέσβεων και είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο. Μπορεί ακόμη να παρουσιάσθηκαν αμφότεροι οι πρωθυπουργοί συγκρατημένοι για να μην επηρεασθεί ‘το καλό κλίμα’, ωστόσο είναι σαφές πως αποτελέσματα δεν υπήρξαν. Επικοινωνιακά μηνύματα στάλθηκαν, και αυτό ενδεχομένως να επισκίασε και την ουσία. Όμως, επί της ουσίας, ένα παραμένει: Αναμένουμε βήματα από την Τουρκία και στο Κυπριακό και στο Αιγαίο. Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού. Υπερβολές δεν πρέπει να υπάρξουν και η συνάντηση αυτή να αντιμετωπισθεί στις σωστές της διαστάσεις. Τα επικοινωνιακά παιχνίδια της Τουρκίας δεν αντέχουν στο χρόνο. Είναι συνήθως πυροτεχνήματα που σβήνουν σύντομα.
Το μήνυμα προς την Τουρκία παραμένει ένα και δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί: Αφήστε τα μεγάλα λόγια και περάστε στις πράξεις. Εδώ και τώρα».

Η ίδια ε/φ σε δημοσίευμα του Ανδρέα Πιμπίσιη με τίτλο «Προκλήσεις και απειλές» και υπότιτλο «Νεο-οθωμανική απάντηση από τον Νταβούτογλου στα ελληνικά ανοίγματα», αναφέρονται οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ και επισημαίνεται ότι «προκλητικός και απειλητικός ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κατάδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις προθέσεις του, αλλά κυρίως τη νεο-οθωμανική του νοοτροπία. Κυρίως δε με τα όσα είπε στο κλείσιμο της σύναξης των Τούρκων πρέσβεων, έδειξε και τους στόχους που έχει η τουρκική εξωτερική πολιτική κατά το 2011, αλλά και το πώς αντιδρά στα νέα ανοίγματα καλών προθέσεων που έγιναν λίγα 24ωρα πριν από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου ενώπιον του ίδιου ακροατηρίου […].

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» σε δημοσίευμα με τίτλο «Δίνουν νέο ρεσιτάλ προκλητικότητας» και υπότιτλο «Απειλεί με ‘σκληρές’ αποφάσεις από μέρους της Τουρκίας ο Νταβούτογλου», σημειώνει ότι «η Άγκυρα δίνει νέο ρεσιτάλ προκλητικότητας μέσω του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος διαμήνυσε πως ‘κανείς δεν θα έπρεπε να δοκιμάζει την υπομονή της Τουρκίας και ότι το πού αρχίζει και πού τελειώνει η υπομονή της χώρας του, έχει σχέση με θέση αρχής’. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε πως κανείς δεν θα έπρεπε να ζητά από την Τουρκία να διαλέξει μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κύπρου, αφού όλοι γνωρίζουν, όπως είπε, πόσο σκληρές αποφάσεις μπορεί να λάβει η Τουρκία, αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, οι δηλώσεις Νταβούτογλου έγιναν κατόπιν δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο, αναφορικά με δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος αποκάλεσε την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα, εισβολή, καθώς και τη δριμεία κριτική που άσκησε για υποτιθέμενες πτήσεις, όπως αναφέρεται, τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. ‘Η Τουρκία κάνει χρήση του δικαιώματός της στην Κύπρο, που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και οι Τούρκοι αξιωματούχοι ήταν πάντοτε έτοιμοι για την εγκαθίδρυση μιας νέας τάξης πραγμάτων στην Κύπρο’, είπε ο κ. Νταβούτογλου. […].

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νταβούτογλου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δοκιμάζει την υπομονή του κυπριακού λαού. ‘Με αναίδεια χιλίων πιθήκων’, είπε ο κ. Ομήρου, ‘ο κατ' εξοχήν εκπρόσωπος της νεοοθωμανικής νοοτροπίας της Τουρκίας προβάλλει τη θέση ότι η Τουρκία δεν πρέπει να δοκιμάζεται σε ό,τι αφορά την υπομονή της. Τριάντα έξι χρόνια κατοχής, τριάντα έξι χρόνια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού και τριάντα έξι χρόνια παραβίασης κάθε διεθνούς δικαίου, και τολμά η Τουρκία και ο νεοοθωμανιστής κ. Νταβούτογλου να μιλά για δοκιμασία της υπομονής της Τουρκίας’, ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε πως η απάντηση και από την Κύπρο και από την Ελλάδα, πρέπει να είναι σαφής και κατηγορηματική, με καταγγελία προς τη διεθνή κοινότητα αυτής της κατάπτυστης, όπως τη χαρακτήρισε, συμπεριφοράς, και να κληθεί η Τουρκία επιτέλους να σεβαστεί το διεθνή νόμο, τα περί Κύπρου ψηφίσματα των Η.Ε., τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις και να πάρει οριστικά και αμετάκλητα ένα μήνυμα και από την Κύπρο και από την Ελλάδα, ότι δεν πρόκειται να δει Ευρώπη η Τουρκία, εάν δεν συμμορφωθεί προς το διεθνές και το ευρωπαϊκό Δίκαιο […]».


ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP