H τουρκική άποψη για τις δηλώσεις του βαρθολομαίου
Δεν άργησε η υποστήριξη της Αθήνας στον Βαρθολομαίο
Ο Ρωμιός Πατριάρχης απορρίπτει σύγκριση με την Τουρκική Μειονότητα
Υποστήριξη στους ισχυρισμούς του Βαρθολομαίου περί "απομόνωσης", από την Αθήνα η οποία σιωπά στο θέμα των δικαιωμάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης.
Ο Ρωμιός Πατριάρχης του Fener σε συνέντευξη που έδωσε στην αμερικανική τηλεόραση CBS απηύθυνε κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας και ισχυρίστηκε πως αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ότι δεν απολαύουν τα πλήρη δικαιώματα τους σαν Τούρκοι πολίτες.
Ο Βαρθολομαίος που επανέλαβε το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής του Heybeliada, αφού υποστήριξε πως δέχονται πιέσεις οι Χριστιανοί που ζουν στην Τουρκία, είπε ότι κάποιες φορές νιώθουν "σαν σταυρωμένοι".
Η Ελλάδα από την άλλη που δεν κάνει τίποτα άλλο εκτός από ορισμένα επιφανειακά βήματα σε ότι αφορά τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, ανακοίνωσε την υποστήριξη της στον Βαρθολομαίο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Δυτική Θράκη απαγορεύεται να αποκαλούνται Τούρκοι τα μέλη της μειονότητας και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη "Τουρκικό" σε κανένα κοινωνικό σχηματισμό.
Η μειονότητα χαρακτηρίζεται "μουσουλμανική" από την ελληνική κυβέρνηση και δεν έχουν νομικό ισχύ οι θρησκευτικοί ηγέτες που εκλέγονται με ψήφους των μελών της Τουρκικής Μειονότητας. Οι αρμοδιότητες του θρησκευτικού ηγέτη συγκεντρώνονται στο πρόσωπο που διορίζει η ελληνική κυβέρνηση.
Οι περιουσίες των κοινωφελών ιδρυμάτων μειώνονται συνεχώς και εξαφανίζονται τα έργα Οθωμανικής Περιόδου.
Δε διαφέρει και πολύ η κατάσταση στον τομέα της εκπαίδευσης. Η περιοχή της Δυτικής Θράκης είναι η περιοχή με το κατώτερο επίπεδο μόρφωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ρωμιός Πατριάρχης σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε αντιδράσει στη σύγκριση με την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, λέγοντας χαρακτηριστικά" Οι Ρωμιοί στην Τουρκία αριθμούν 3-4 χιλιάδες. Στη Δυτική Θράκη υπάρχουν 130-150 χιλιάδες Τούρκοι. Για ποιά σύγκριση μιλάτε" .
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου