Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: "Αισθάνομαι σταυρωμένος στην Τουρκία" - Αντιδράσεις ΥΠΕΞ - Τουρκίας


Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ.Δελαβέκουρας, αναφερόμενος στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS (μεταδίδεται την Κυριακή στις 19:00 ώρα Νέας Υόρκης) και την αντίδραση που υπήρξε από πλευράς υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμ.Νταβούτογλου, υπενθύμισε ότι στις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ περιλαμβάνεται ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων.

«Όταν η απογοήτευση ενός τέτοιου ηγέτη αποτυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, όσο στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας είδαμε, είναι χρέος όλων και κυρίως αυτών που φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα, να τον ακούσουν με προσοχή», τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στον απόηχο των δηλώσεων του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι «ορισμένες φορές αισθανόμαστε εσταυρωμένοι».

«Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας είναι γνωστές και κανένας δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν τις γνωρίζει. Τα προβλήματα, τα εμπόδια και οι ελλείψεις έχουν καταγραφεί αναλυτικά, και στις σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ, πρωταρχική θέση κατέχει ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων, όπως ρητά αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ που υιοθετήσαμε πριν λίγες ημέρες. Πέρα από αυτονόητη υποχρέωση έναντι των πολιτών της, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ» τόνισε.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει ότι θέλει να πιστεύει ότι όσα αποδίδονται στον κ. Βαρθολομαίο «είναι λόγια που ειπώθηκαν εκ παραδρομής» και χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση» η οποία έχει λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα στην Τουρκία.

«Στην ιστορία μας και στα δικά μας έθιμα δεν υπήρξε ποτέ σταύρωση, ούτε θα υπάρξει», είπε ο κ. Νταβούτγλου και προσέθεσε ότι «δεν μπορώ να συνδυάσω την παρομοίωση αυτή με την ώριμη προσωπικότητα του Πατριάρχη». «Η Τουρκική Δημοκρατία είναι ένα κοσμικό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Η Τουρκία δεν αξιολογεί τους πολίτες της βάσει της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι», είπε εξάλλου ο Τούρκος υπουργός απαντώντας στα περί «δευτέρας κατηγορίες πολιτών» στην Τουρκία τα οποία φέρεται να κατήγγειλε ο κ. Βαρθολομαίος.

«Αν ο αξιότιμος κ. Βαρθολομαίος έχει παράπονα, μπορεί να τα διαβιβάσει σε μας, στις αρμόδιες Αρχές». «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε συγκρίσεις που δεν τις αξίζουμε», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αποσπάσματα που έχουν δει το φως τη δημοσιότητας από τη συνέντευξη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «επισκέφτηκα τον πρωθυπουργό (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) και πολλούς υπουργούς εκθέτοντας τα προβλήματα μας... ζητώντας βοήθεια (για τη λύση τους)» επισημαίνοντας ότι δεν βρήκε ανταπόκριση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP