Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Καρογιάν: "Δε θα επιτρέψουμε αποδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς"


"Είναι υποχρέωση και καθήκον όλων μας και δεν πρόκειται εμείς να επιτρέψουμε ποτέ ενόσω το Κυπριακό μένει άλυτο, ενόσω η μπότα του κατακτητή βρίσκεται σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε να αποδυναμωθεί η Εθνική Φρουρά, είτε να απολέσει εκείνο το διεκδικητικό το μαχητικό χαρακτήρα της'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Μ. Καρογιάν σε ομιλία του ενώπιον των οπλιτών του 391 Τάγματος Πεζικού, το οποίο επισκέφθηκε ενόψει των εορτών, συνοδεία του Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Π. Τσολακίδη.
Παράλληλα, σε φάση υλοποίησης περνούν σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς, τα οποία παρουσίασαν αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Στις αρχές Οκτωβρίου γνωστοποιήθηκε η αποδέσμευση κονδυλίων για τον εκσυγχρονισμό 14 αρμάτων μάχης ΑΜΧ-30Β2 με εγκατάσταση καμερών θερμικών απεικόνισης, με τις οποίες αποκτούν πλήρη ικανότητα διεξαγωγής νυχτερινών επιχειρήσεων Στις αρχές Δεκεμβρίου έγινε επίσης γνωστή η αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €8 εκατ. για την προμήθεια 350 στρατιωτικών οχημάτων διαφόρων τύπων και ενός εξομοιωτή πτήσης για τα πτητικά μέσα της Εθνικής Φρουράς, ενώ καταβλήθηκε η προκαταβολή προς την ρωσική πλευρά για τη προμήθεια 41 αρμάτων μάχης Τ-80U.

Ως γνωστόν, η προμήθεια ύψους €115 εκατ. αφορά μεταχειρισμένα άρματα μάχης από τα αποθέματα του Ρωσικού Στρατού τα οποία επιθεωρήθηκαν από κλιμάκιο της ΕΦ και βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Η παράδοσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010 ενισχύοντας κατακόρυφα τη ΧΧ ΤΘ Ταξιαρχία.
Mε την παράδοση των παραπάνω, στο κυπριακό οπλοστάσιο θα υπάρχουν συνολικά 195 άρματα μάχης (82 Τ-80U/UK, 113 AMX-30/B2) πλην των 61 Μ-48Α5 ΜΟLF της ΕΛΔΥΚ. Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις διαθέτουν περί τα 440 Μ-48Α5 Τ1/Τ2.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP