Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Κρίσιμες στιγμές για το Οικουμενικό Πατριαρχείο


Φανερά εκνευρισμένη δείχνει πως είναι πλέον η τουρκική κυβέρνηση με τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CBS πως «νιώθει σταυρωμένος» στην Τουρκία.

Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούντογλου ο οποίος λίγο-πολύ εκτίμησε πως οι δηλώσεις του Οικοκουμενικού Πατριάρχη «παρανοήθηκαν».
Τελικά όμως όπως αποδείχθηκε από τη μετάδοση της συνέντευξης δεν είχαν παρανοηθεί και τελικά ο Βαρθολομαίος αποφάσισε να έρθει σε πλήρη αντιπαράθεση με την τουρκική ηγεσία.

Μάλιστα ομάδα ομογενών στις ΗΠΑ, με πρωτοστάτες Ελληνοκύπριους, έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ζητώντας να εγγυηθεί την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριάρχη, με το σκεπτικό πως ακραίοι κύκλοι στην Τουρκία θα μπορούσαν ακόμη και να αφαιρέσουν τη ζωή του Βαρθολομαίου προκαλώντας ανεξέλεγκτες καταστάσεις από τις αντιδράσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Ο πραγματικός ρόλος Ερντογάν

Είναι πασιφανές πως μέσα από το προσωπείο του «προβάτου» ο Ταγίπ Ερντογάν εμφάνισε το πραγματικό προσωπείο του: του «λύκου».

Δυστυχώς ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ναι μεν επιχειρεί να δείξει ένα φιλοδυτικό προφίλ, πλην όμως η ιστορία του δεν αφήνει κανένα υπονοούμενο ή ελπίδα σε ότι αφορά τη συμπεριφορά του απέναντι στους «άπιστους». Ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης προκάλεσε πολλά προβλήματα στο Οικουμενικό Πετριαρχείο, έβαλε ως «στόχο» ορθόδοξους ναούς για τη δημιουργία πάρκων, ενώ ποτέ δεν έκρυψε τις απόψεις του για μια «καθαρή» Τουρκία «εξ ολοκλήρου» ισλαμική.

Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, η κυβέρνηση Ερντογάν παίζει το παιχνίδι του «κρύου-ζεστού» με το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε πολλά ζητήματα, με κυριότερο αυτό που αφορά τη Σχολή της Χάλκης. Φυσικά αυτό δεν είναι άσχετο με τις στρατηγικές σκέψεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί η Τουρκία να πάρει τα πρωτεία της «μητροπολιτικής-χώρας» του Ισλάμ και να κατευθύνει τις εξελίξεις στις υπόλοιπες ισλαμικές χώρες. Με λίγα λόγια ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί την επάνοδο μιας νέας μορφής «οθωμανικής διακυβέρνησης» όπου η Τουρκία θα γίνει ξανά η έδρα του ισλαμικού Σουλτανάτου. Την επάνοδο με λίγα λόγια την εποχής της δυναστείας των Οθμάν, όπου ο Σολτάνος-Χαλίφης ήταν ο πολιτικός και θρησκευτικός ηγέτης του Ισλάμ.

Φυσικά αυτές οι κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του, όπως αυτή πριν από 3 χρόνια στην Ινδονησία που ζήτησε τη δημιουργία μιας Ισλαμικής Ενωσης Κρατών με έδρα την Κωνσταντινούπολη-αφήνοντας άφωνο ακόμη και τον Μ. Αχμαντινεζάντ-καθώς και ο επισκέψεις του στις ισλαμικές χώρες της περιοχής, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τις πραγματικές προθέσεις του.

Το «κεμαλικό κράτος» δείχνει εξαιρετικά νευρικό και ανήσυχο από τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ανησυχίες που μοιράζεται μαζί του τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία. Ειδικά η Μόσχα με τα εκατομμύρια μουσουλμάνους πολίτες και τα προβλήματα από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό έχει κάθε λόγο να ανησυχεί περισσότερο.

Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε πως αυτή τη φορά τόσο το Πατριαρχείο, όσο και η μικρή μειονότητα στην Τουρκία βρίσκονται σε κίνδυνο. Και να μη ξεχνάμε πως την εντολή για τη γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων την έδωσε ο Σουλτάνος…

Ευχόμαστε το υπουργείο Εξωτερικών να έχει συνειδητοποιήσει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και να λάβει τα απαραίτητα διπλωματικά μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριάρχη μας, μα και των ομογενών μας στην Τουρκία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP