«Υποχώρησε» το Ισραήλ για να τα «ξαναβρεί» με την Τουρκία
Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, Ισραήλ και Τουρκία ήρθαν σε συμφωνία αναφορικά με το πρόβλημα που έχει ταλανίσει τις σχέσεις των δύο χωρών και αφορά τη προμήθεια των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) Heron.
Σε μια κίνηση καλής θέλησης-όπως εκτιμούν τα τουρκικά ΜΜΕ-η ισραηλινή εταιρία ΙΑΙ (Israeli Aircraft Industries) που τα κατασκευάζει, δέχθηκε πως καθυστέρησε την παράδοσή τους, απαντώντας θετικά στο αίτημα των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να υπάρξει ποινική ρήτρα αποζημίωσης γι΄ αυτό.
Η ποινική ρήτρα δεν θα έχει τη μορφή χρηματικού ποσού, αλλά τη μορφή ανταλλαγμάτων. Συγκεκριμένα, θα δοθούν περισσότερα ανταλλακτικά στην τουρκική πλευρά καθώς επίσης θα διπλασιαστεί ο αρχικός προβλεπόμενος αριθμός τούρκων στρατιωτικών που θα εκπαιδευτούν στη χρήση του “Heron”.
Μετά από συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες της ΙΑΙ και του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, συμφωνήθηκε η πρώτη ομάδα τούρκων στρατιωτικών να μεταβεί το τον επόμενο μήνα στο Ισραήλ για εκπαίδευση, ενώ η ΙΑΙ δεσμεύτηκε πως μέχρι τον Απρίλιο του 2010 θα έχει γίνει η παράδοση των πρώτων έξι “Heron”.
Η κίνηση αυτή εκτιμάται πως έχει σαν σκοπό-εκ μέρους του Τελ Αβίβ-να «προσεγγίσει» τους στρατιωτικούς-και συγκεκριμένα την «κεμαλική πλευρά»-χρησιμοποιώντας τους ως «Δούρειο Ιππο» για την επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως σε αντίθεση με την κυβέρνηση Ερντογάν που τηρεί επιθετική στάση απέναντι στο Ισραήλ, οι στρατιωτικοί είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης, θεωρώντας πως η χώρα αρχίζει να τηρεί φιλο-ισλαμική εξωτερική πολιτική, πράξη η οποία παραβιάζει ξεκάθαρα τις αρχές και τις «οδηγίες» του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ και θέτει τα συμφέροντα της χώρας σε κίνδυνο, απομακρύνοντάς την από το φυσικό γεωπολιτικό της χώρο.
«Το ποτήρι ξεχείλισε» στις σχέσεις των δύο χωρών, όταν ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στα μέσα Δεκεμβρίου προειδοποίησε με αντιδράσεις που θα μοιάζουν με «σεισμό» το Ισραήλ, αν τολμούσε η πολεμική αεροπορία του να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας για να επιτεθεί στο Ιράν.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Αμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, που θα επισκεφτεί την Τουρκία τον Ιανουάριο με το κύριο βάρος των συναντήσεών του να έχει προγραμματιστεί με τούρκους ανώτατους στρατιωτικούς-και όχι τυχαία μιας και αποτελεί τον ιδανικό «αγγελιαφόρο» για τη λύση της κρίσης.
Ο Εχουντ Μπαράκ είναι πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ και «γνωρίζει καλά την γλώσσα» των στρατιωτικών, σε αντίθεση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου που έχει μια αμιγώς πολιτική καριέρα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου