Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Προς υλοποίηση η κατασκευή ναυστάθμου για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στη Τραπεζούντα


Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Στρατηγού Ilker Basbug, το Γενικό Επιτελείο προγραμματίζει την κατασκευή μιας νέας ναυτικής βάσης στην περιοχή της Τραπεζούντας, όπως είχαν αποκαλύψει δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου το περασμένο Μάρτιο. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, οι νέες λιμενικές εγκατάστασεις θα μπορούν να φιλοξενούν μόνιμα τουλάχιστον ένα πλοίο επιφανείας μεγέθους φρεγάτας και ένα υποβρύχιο.

Η κατασκευή ναυστάθμου στη συγκεκριμένη περιοχή, εγγύτερα στη Γεωργία, σχετίζεται άμεσα με τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας με τις ευλογίες των ΗΠΑ, που σκοπεύουν στην αναβάθμιση της ναυτικής της παρουσίας στον Εύξεινο Πόντο ενώ σε μελλοντικές κρίσεις το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (ΤΗΚ) θα μπορεί να δρα ταχύτερα. Υπενθυμίζεται ότι η κύρια βάση του Στόλου Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται στην περιοχή Ereğli (Ηράκλεια), σε απόσταση 120km ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.

Για πρώτη φορά η πρόταση για την κατασκευή της βάσης στην συγκεκριμένη πόλη είχε αποκαλυφθεί τον Μάρτιο του 2009. Ο Στρατηγός Μπασμπούγ δήλωσε ότι η σημασία της Τραπεζούντας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, καθότι η γεωγραφική της θέση στην Ανατολική Μαύρη θάλασσα αυξάνει διαρκώς την γεωστρατηγική της σημασία.

Η υπάρχουσα βάση του τουρκικού Ναυτικού στη Μαύρη θάλασσα βρίσκεται στην πόλη Ερεγκλί η οποία βρίσκεται μόνο 90 μίλια από τα στενά του Βοσπόρου. Η κατασκευή μίας νέας βάσης 700 χλμ ανατολικότερα και μόνο 145 χλμ από τα γεωργιανά χωρικά ύδατα, σηματοδοτεί την μετακινήσει του τουρκικού στόλου της περιοχής προς τα ανατολικά, προς περιοχές άμεσου τουρκικού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.

Η Γεωργία μαζί με το Αζερμπαϊτζάν (παρά τα πρόσφατα προβλήματα) είναι οι δύο βασικοί συνεργάτες της Τουρκίας στο περίπλοκο και επικερδές γεωπολιτικό παιχνίδι κατασκευής και λειτουργίας των αγωγών που θα μεταφέρουν του ενεργειακούς πόρους του Αζερμπαϊτζάν προς τη Δύση.

Η Τουρκία επιδιώκει ουσιαστικά την ανάπτυξη τριών ισχυρών ναυτικών δυνάμεων, του Αιγαίου, της Αν. Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας, ώστε να μπορεί να παρουσιάζεται σαν τον εγγυητή της τάξης και ασφάλειας στις θαλάσσιες περιοχές που την περικλείουν.

Στόχος της πολιτικής αυτής είναι η μετατροπή της στον χωροφύλακα της περιοχής που θα διασφαλίζει την ασφαλή μεταφορά των ενεργειακών πόρων που θα διασχίζουν τις θαλάσσιες αυτές περιοχές.

Κατά αυτό τον τρόπο η Τουρκία θα μπορεί να έχει στη διάθεση της ένα χρήσιμο μηχανισμό πίεσης και προώθησης των συμφερόντων προς τις χώρες της Ευρώπης και σαφώς ένα πιο αναβαθμισμένο ρόλο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Η μετατροπή της Τουρκίας σε μία ανερχόμενη ναυτική δύναμη είναι μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και η προσοχή της Τουρκίας στη σταδιακή αύξηση της ρωσικής ναυτικής παρουσίας στα ύδατα της ανεξάρτητης πλέον Αμπχαζίας.

Ο πρόσφατος πόλεμος μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας, δεν έχει επιλύσει τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την περιοχή εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και η Τουρκία για άλλη μία φορά επιδιώκει να αποδείξει τον ρόλο της ως περιφερειακής δύναμης, εκμεταλλευόμενη τον μεγάλο και σύγχρονο στόλο της.

Όλα αυτά φυσικά ισχύουν έως ότου αρχίσει να ενισχύεται με νέες ναυτικές μονάδες ο ιστορικός ρωσικός στόλος της Μαύρης θάλασσας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP