Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Εκσυγχρονισμός αισθητήρων επιφανείας-ναυτιλίας δύο τουρκικών υποβρυχίων


H Εμπορική και Μηχανολογική Αμυντικής Τεχνολογίας (STM) της Τουρκίας ανακοίνωσε πως στις 30 Μαρτίου 2011 υπέγραψε σύμβαση με το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) για τον εκσυγχρονισμό συστημάτων και εξαρτημάτων των υποβρυχίων DOĞANAY (S351) και DOLUNAY (S352). Ηλικίας 28 και 22 ετών από την καθέλκυση αντίστοιχα, πρόκειται για τα δύο νεότερα από τα 6 υποβρύχια Τύπου 209/1200 κλάσης ATILAY του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK). Στα δύο υποβρύχια θα εγκατασταθούν Σύστημα Αδρανειακής Ναυτιλίας (INS) της Raytheon, περισκόπια της Zeiss και σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) της τουρκικής Aselsan.

Τα συγκεκριμένα υποβρύχια διαθέτουν δύο περισκόπια –παρατήρησης και επίθεσης– Model 76 της Kollmorgen και σύστημα ESM τύπου AR-700-S5 της άλλοτε ArgoSystems, νυν EDO. Τα συστήματα προς εγκατάσταση της Zeiss θα είναι πιθανότατα ο ηλεκτροπτικός ιστός OMS 100EO και το περισκόπιο επίθεσης SERO 400EO. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού θα ολοκληρωθεί κατά την επόμενη τετραετία.
Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται οτιδήποτε για τον εξοπλισμό σόναρ και το σύστημα διοίκησης και ελέγχου βολής. Στους τομείς αυτούς, τα 4 τελευταία υποβρύχια Τύπου 209/1200 του TDK είναι πανομοιότυπα με τα 3 μη εκσυγχρονισμένα σκάφη κλάσης ΠΟΣΕΙΔΩΝ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, διαθέτοντας Συνδυασμένο Σόναρ Υποβρυχίου (CSU) 3-2 της ATLAS Elektronik και Ολοκληρωμένο Σύστημα Μάχης και Δεδομένων Υποβρυχίου (SINBADS) της Thales Nederland, άλλοτε Signaal. Για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων κλάσης ATILAY η Διοίκηση Κέντρου Ερευνών (ArMerKom) του TDK ανέλαβε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Πρωτότυπου Συστήματος του Εθνικού Παθητικού Σόναρ (MilPaS). Δεν είναι σαφές εάν το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώθηκε με επιτυχία και εάν το MilPaS τέθηκε σε παραγωγή.
Η αρχική έγκριση για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των δύο υποβρυχίων δόθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIΚ) της Τουρκίας στις 9 Απριλίου 2008.

hellenicdefence

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP