Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Επίδειξη ισχύος από τον άξονα Σκοπίων – Άγκυρας


Της Αγγελικής Σπανού

Σε επίδειξη ισχύος του άξονα Άγκυρας – Σκοπίων προχωρά η ηγεσία της ΠΓΔΜ, παραμονές της επίσημης ανακοίνωσης ημερομηνίας πρόωρων εκλογών. Ο πρόεδρος της χώρας, Γκ. Ιβανόφ, συναντήθηκε στην Ουγγαρία με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, για να εκπέμψουν μηνύματα αμοιβαίας αλληλεγγύης και στήριξης. Στη συνέχεια μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για τη 14η Ευρασιατική Οικονομική Διάσκεψη Κορυφής, από το βήμα της οποίας επισημάνθηκε η αύξηση των τουρκικών επενδύσεων στα Σκόπια.

Χθες τοποθετήθηκε επικεφαλής της κρατικής εκλογικής επιτροπής ο Μπορίς Κοντάρκο, ο οποίος προτάθηκε (κατά τον νόμο), αλλά δεν ψηφίστηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, που απέχουν μέχρι την τελευταία στιγμή από την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Το SDSM (αξιωματική αντιπολίτευση) κατήγγειλε ότι πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη ότι οι εκλογές προκηρύσσονται χωρίς πολιτική συναίνεση για τους όρους διεξαγωγής τους.
Το γεγονός ότι αμφισβητούνται ήδη έντονα οι εκλογικοί κατάλογοι και σημεία του εκλογικού νόμου προδικάζει αμφισβήτηση του ίδιου του εκλογικού αποτελέσματος την επόμενη μέρα.
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μετράει αρνήσεις σε προτάσεις του προς στελέχη για την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής του κόμματος, ο οποίος θα αναμετρηθεί με τον πρωθυπουργό, Ν. Γκρούεφσκι.
Η «ανεξέλεγκτη άνοδος» των τιμών του πετρελαίου βρίσκει θέση στα πρωτοσέλιδα των αντιπολιτευόμενων “Vreme” και “Utr. Vesnik”, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι τηλεοπτικοί σταθμοί “Α1″ και “Alfa tv” προβάλλουν ιδιαίτερα τη θλιβερή δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της περιοχής, που λαμβάνει η ΠΓΔΜ στο ποσοστό ανεργίας (32%) και στο ύψος του πληθωρισμού (5,2%).
Το ζήτημα του ονόματος ως «μείζον εθνικό» συνεχίζει να προβάλλει ο πληθωρικός στις προεκλογικές εμφανίσεις του Λ. Γκεοργκίεφσκι (VMRO-Λαϊκό).
Σε νεότερη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Α1″ ανανεώνει τη θέση του ότι η ΠΓΔΜ έχει επειγόντως ανάγκη από έναν «ρεαλιστικό και έλλογο πατριωτισμό» ενάντια στον «ρομαντικό πατριωτισμό» του VMRO-DPMNE και του Ν. Γκρούεφσκι, που καθήλωσε τη χώρα στoν προθάλαμο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εξαιτίας του ζητήματος της ονομασίας.
Στον Λ. Γκεοργκίεφσκι απαντά ο «ομογενής» πολιτικός του αντίπαλος, Λ. Μπόσκοσκι (προέρχεται επίσης από το VMRO-DPMNE), κατηγορώντας τον (συνέντευξη στην εφημερίδα “Kapital”) ότι αποτελεί υποχείριο του εξίσου «προδότη» ως προς το ζήτημα του ονόματος Ν. Γκρούεφσκι (ο υπαινιγμός αφορά την παραδοχή Γκρούεφσκι ότι αποδέχθηκε σύνθετη ονομασία πριν από τη σύνοδο του Βουκουρεστίου).

makthes.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP