Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

TOΥΡΚΙΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου UPI με τίτλο "Turkey’s energy future", αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία, η οποία εισάγει το 90% της απαιτούμενης ενέργειάς της, δεν έχει στραμμένο το ενδιαφέρον για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της μόνο στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στο Αιγαίο και τις νότιες ακτές της στη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η κρατική εταιρία πετρελαίου Turkiye Petrolleri Anonim Ortakligi ναύλωσε νορβηγικό πλοίο, το οποίο συνοδευόμενο από τουρκική φρεγάτα, προέβη σε διερεύνηση της περιοχής που βρίσκεται 80 μίλια νότια της ελληνικής νήσου Μεγίστης (Καστελόριζο), όπου αργότερα απέπλευσε φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Μετά τη διαμαρτυρία της ελληνίδας ΥΠΕΞ στο Όσλο, τα δύο πλοία αποχώρησαν από την περιοχή.

Είναι βέβαιο ότι η Τουρκία για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί τα ενεργειακά αποθέματα της Μαύρης Θάλασσας, ενώ διεξάγει «ειλικρινείς» συνομιλίες με την Αθήνα και τη Δαμασκό για τα ενεργειακά αποθέματα της Μεσογείου, καταλήγει η ανάλυση.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP