Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Επιτυχείς οι συνομιλίες Γκιουλ με την ηγεσία του Ιράν


Άκρως επωφελή και αποδοτική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, όπου είχε μεταβεί για να λάβει μέρος στη 10η Σύνοδο Κορυφής της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Γκιουλ τόνισε: «Η Τουρκία και το Ιράν είναι δύο χώρες με ξεχωριστές ιστορίες και πολιτισμούς και, από πάσης απόψεως, ισχυρές. Δεν μπορούν να επιλυθούν με μιας προβλήματα, τα οποία έχουν συσσωρευτεί επί 30 χρόνια, αλλά εκείνο που παρατήρησα, είναι ότι όλοι είναι καλοπροαίρετοι. Καλοπροαίρετοι είναι και οι Ιρανοί και οι Αμερικανοί. Θα καταβληθεί προσπάθεια. Ασφαλώς και δεν είναι εύκολο να λιώσουν αμέσως τα παγόβουνα».

Αντικείμενο των συνομιλιών του Γκιουλ ήταν οι διμερείς σχέσεις αλλά και το εμπορικό ισοζύγιο που έχει φτάσει στο επίπεδο των 20 δις δολαρίων. Όπως τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος, για τα θέματα ενέργειας και συγκοινωνιών: «Η συγκοινωνία είναι άκρως σημαντική, διότι οι σιδηροδρομικές γραμμές και τα οδικά δίκτυα, που μας συνδέουν με την κεντρική Ασία, περνούν από εδώ. Αυτό είναι άκρως σημαντικό για την αναζωογόνηση του Παλιού Δρόμου του Μεταξιού.
Στον κόσμο ξεκίνησε μια νέα πολιτική περίοδος, μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ. Η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση ακολουθούσε μια μέθοδο, σύμφωνα με την οποία λάμβανε μονόπλευρα αποφάσεις, τις εφάρμοζε -αν χρειαζόταν- μονόπλευρα και, όταν το θεωρούσε σκόπιμο, τις επέβαλλε. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση, αντίθετα με την προηγούμενη, δείχνει ότι η μέθοδος που θα ακολουθήσει, θα είναι πολυδιάστατη, θα ακούει τους πάντες, θα δέχεται συστάσεις και θα μπαίνει σε διάλογο όσον αφορά την επίλυση προβληματικών θεμάτων».
Ο . Γκιούλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές που είχε στην Τεχεράνη, με το θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν Χαμενεϊ, δηλώνοντας: "η κυβέρνηση Ομπάμα επιθυμεί τη βελτίωση των σχέσεων με το Ιράν. Εμείς βλέπουμε ότι είναι ειλικρινής. Επικρατεί ένα κλίμα ευκαιρίας. Αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί".
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για πιθανή επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ, ο κ. Γκιουλ απάντησε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη, αρχικά υπήρξε μια πρόθεση, αλλά μετά τα γεγονότα στη Γάζα, δεν υλοποιήθηκε. "Σε περίπτωση που δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες στο μέλλον, μπορεί να πραγματοποιηθούν επισκέψεις στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ", υπογράμμισε ο κ. Γκιουλ, προς το παρόν όμως δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP