Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ


Το μηνιαίο περιοδικό του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας (Tubitak) στην Τουρκία είχε προγραμματίσει για την έκδοση του Μαρτίου, ένα δεκαπεντασέλιδο αφιέρωμα στη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου. Την τελευταία στιγμή ωστόσο το αφιέρωμα αποσύρθηκε και στη θέση του δημοσιεύθηκε άρθρο για τις κλιματικές μεταβολές, ενώ η αρχισυντάκτρια του περιοδικού απομακρύνθηκε από τη θέση της.

Οι καταδικαστικές αποφάσεις ενάντια στην επιστημονική κοινότητα αφθονούν στην Τουρκία, καθώς ισλαμιστικές ομάδες πίεσης διεξάγουν εδώ και χρόνια έναν αγώνα κατά του Δαρβίνου, όπως ο Adnan Oktar, επικεφαλής μιας σκοτεινής ομάδας, που μάχεται τη θεωρία της εξέλιξης και συγγραφέας του άτλαντα της δημιουργίας, που απεστάλη, σε χιλιάδες αντίτυπα, στην Ευρώπη.

Χάρη σε κεφάλαια, άγνωστης προέλευσης, ο Adnan Oktar χρηματοδοτεί καταχωρήσεις στον τύπο, ενώ προσφεύγει συχνά στη δικαιοσύνη για την απαγόρευση διαφόρων εκδόσεων. Με αυτόν τον τρόπο τα τουρκικά δικαστήρια άσκησαν λογοκρισία σε διάφορους ιστότοπους, που ασκούσαν κριτική στις θεοκρατικές του αντιλήψεις για τη δημιουργία του κόσμου.

Είναι η πρώτη φορά ωστόσο, που η λογοκρισία ασκείται σε ένα κρατικό ίδρυμα και στο περιοδικό του Επιστήμη και Τεχνολογία, το οποίο ιδρύθηκε το 1967. Σύμφωνα με τη Milliyet την απόσυρση του αφιερώματος ζήτησε ο αντιπρόεδρος του Tubitak, Omer Ceberi. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε νέες αντιδράσεις των κοσμικών στρωμάτων της Τουρκίας κατά της ισλαμο-συντηρητικής κυβέρνησης.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP