Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Πρόθυμος να μεσολαβήσει ο Γκιουλ. Επιφυλακτικός ο Αχμαντινετζάν


Προτάσεις των ΗΠΑ στο Ιράν μετέφερε στην Τεχεράνη ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατά τη επίσκεψή του στην περσική πρωτεύουσα.
Δημοσίευμα της ΡΑΝΤΙΚΑΛ που έχει τίτλο "Ο Αμερικανός πρέσβης Jeffrey μίλησε στη ΡΑΝΤΙΚΑΛ: Ο Γκιουλ διαβίβασε στο Ιράν το μήνυμα σχετικά με την ειλικρίνειά μας", υπογραμμίζει ότι στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο πρέσβης των ΗΠΑ σημείωσε πως: "Η κυβέρνηση Ομπάμα πιστεύει ότι χωρίς τη συμβολή της Τουρκίας θα καταστεί δύσκολη η εξεύρεση λύσης στα προβλήματα της περιοχής. Ο Ομπάμα είναι υπέρ του διαλόγου. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράν μπορεί να βοηθήσουν.


Ο Πρόεδρος Γκιούλ διαβίβασε στους Ιρανούς το μήνυμά μας, ότι είμαστε ειλικρινείς. Θα τον ακούσουμε με προσοχή, όταν επιστρέψει από το Ιράν. Συζητήσαμε με το εδώ στρατιωτικό προσωπικό μας και με το προσωπικό ασφάλειας σχετικά με το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο την Τουρκία στον αγώνα εναντίον της εναντίον του ΡΚΚ. Η συνεργασία μας θα συνεχιστεί.
Η κυβέρνηση Ομπάμα, όσον αφορά τη γενοκτονία των Αρμενίων, δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τη στάση της. Το θέμα συζητείται κατά τις επαφές με την Άγκυρα. Παρακολουθούμε με ικανοποίηση την ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας - Αρμενίας".
Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό «Ήπιο Ισλάμ», ο πρέσβης των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη ΡΑΝΤΙΚΑΛ, τόνισε ότι είναι λάθος να χαρακτηρίζουν άλλοι μια χώρα, της οποίας ο πληθυσμός είναι μεν μουσουλμανικός, αλλά η ίδια είναι κοσμική.
Σε σχέση με την κινητικότητα των τελευταίων ημερών, ο Πρόεδρος του Ιράν Αχμαντινετζάντ, δήλωσε: " Η δική μας θέση είναι γνωστή. Εάν η Ουάσιγκτον κάνει βήμα ανάλογο με τη συμπεριφορά που επιδεικνύουμε, τότε θα ανταποκριθούμε".

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP