Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την άρση του casus belli


Στην Έκθεση Προόδου της Τουρκίας που ψηφίστηκε αργά, χθες το απόγευμα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις προσπάθειες της τουρκικής και της ελληνικής κυβέρνησης για βελτίωση των διμερών σχέσεων και παράλληλα υπογραμμίζουν ότι η άρση του casus belli που κήρυξε η τουρκική Βουλή το 1995 θα δώσει σημαντική ώθηση για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία θεωρεί ως αιτία πολέμου με την Ελλάδα ενδεχόμενη επέκταση, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο, των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ακόμα ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί για οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να καταβάλει σοβαρές και εντατικές προσπάθειες για την επίλυση κάθε εκκρεμούς διαφοράς με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, καλούν την τουρκική κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις για τη διατήρηση του διπολιτισμικού χαρακτήρα των τουρκικών νησιών Ίμβρου και Τενέδου και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας σε σχέση με την εκπαίδευση και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Στην Έκθεση τονίζεται επίσης η ανάγκη για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλείται δε η Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις, αποσύροντας τις τουρκικές δυνάμεις από την Κύπρο και παρέχοντας στους δύο Κύπριους ηγέτες τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν ελεύθερα το μέλλον της χώρας τους.
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου δεν προστατεύονται πλήρως στην Τουρκία, εκφράζουν δε την άποψη ότι η τροποποίηση του άρθρου 301 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα δεν ήταν επαρκής, καθώς συνεχίζονται οι παραπομπές στην Δικαιοσύνη Τούρκων πολιτών για την έκφραση απόψεών τους, όπως η βραβευθείσα με το βραβείο Ζαχάρωφ, Λεϊλά Ζανά. Επαναλαμβάνουν ότι η πλήρης κατάργηση του άρθρου 301 και η θεμελιώδης μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα είναι απολύτως αναγκαίες.
Η Έκθεση αναφέρεται και στο Κουρδικό, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία για τη διαρκή διευθέτηση του ζητήματος.
Οι ευρωβουλευτές απευθύνουν εκ νέου έκκληση για την άμεση επαναλειτουργία της Ελληνορθόδοξης Σχολής της Χάλκης και τη δημόσια χρήση χωρίς περιορισμούς του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη. Τονίζουν τέλος, μεταξύ άλλων, ότι εξακολουθεί να είναι απαραίτητο ένα νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να λειτουργούν χωρίς αδικαιολόγητους περιορισμούς, ιδίως όσον αφορά το νομικό τους καθεστώς, την εκπαίδευση του κλήρου, την εκπαίδευση της ιεραρχίας τους, τη θρησκευτική εκπαίδευση και την ανοικοδόμηση χώρων λατρείας.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP