Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να παραδοθεί η Θράκη στην Τουρκία;


Μεγάλα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο Δήμος Κομοτηνής. Τα οικονομικά αυτά προβλήματα έχουν σχέση με προηγούμενες οικονομικές εκκρεμότητες του Δήμου, για την κάλυψη των οποίων έχει πραγματοποιηθεί ήδη δανεισμός 3 εκατομμυρίων Ευρώ, που δυστυχώς δεν καλύπτει τις εκκρεμότητες.
Ο Δήμος Κομοτηνής προσανατολίζεται σε δεύτερο δανεισμό, αυτη τη φορά ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, ελπίζοντας να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο υφιστάμενο πρόβλημα, αλλά και ευελπιστεί να μπορέσει να αποπληρώσει χωρίς να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στην λειτουργία του Δήμου.

Μέσα σε αυτό το δυσάρεστο (οικονομικά) κλίμα, ο δήμαρχος που πήρε φόρα (φόρα κατηφόρα) ανακοίνωσε ότι έχει έρθει σε επαφή και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία έχει προεγκρίνει ένα ποσό 30 εκατομμυρίων ευρώ (!!!) για αναπτυξιακά έργα.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι για τα 3 εκατομμύρια ευρώ που πήρε δάνεια ο Δήμος Κομοτηνής χρειάζονται 15 χρόνια για να εξοφληθούν, σύμφωνα με αυτά που δήλωσε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Έλενα Αντωνακάκη, φαντάζεστε τι έχει να γίνει
με τα 35 εκατομμύρια…
Το μέλλον το Δήμου φαντάζει δυσοίωνο και απορίας άξιο είναι εάν θα χρησιμοποιηθεί και η τελευταία λύση, δηλαδή η προσφάτως εγκαινιασθείσα στην πόλη Τράπεζα Τουρκικών συμφερόντων. Τι αλήθεια θα συμβεί τότε; Ποια εχέγγυα θα καταθέσει ο Δήμος Κομοτηνής προκειμένου να ικανοποιήσει τους (πιθανούς) όρους δανεισμού;
Ο φόβος όλων, για την λειτουργία της συγκεκριμένης Τουρκικής Τράπεζας Ziraat (η οποία επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 94 χρόνια), έγκειται στο τι θα συμβεί όταν, μετά τον δανεισμό, κάποιοι δανειοδοτούμενοι αντιμετωπίσουν προβλήματα οικονομικά και δεν δύνανται να αποπληρώσουν. Θα ενεργοποιήσει η Τράπεζα εκείνους τους μηχανισμούς που διαθέτει (κατασχέσεις περιουσιών) όπως κάθε τράπεζα, προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντά της; Η ερώτηση είναι ρητορικής φύσης κι αυτό επειδή είναι απολύτως βέβαιο πως η τράπεζα θα απαιτήσει να ικανοποιηθούν οι όροι σύμβασης του δανεισμού από τον πιθανό δανειολήπτη.
Ο Δήμος Κομοτηνής απέχει ελάχιστα από έναν τέτοιο δανεισμό, από την συγκεκριμένη Τράπεζα. Με δεδομένη την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και με δεδομένο το γεγονός πως ενώ αυτή η κρίση ακόμη δεν έχει «χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας», τι άραγε θα συμβεί στους δανειολήπτες της συγκεκριμένης Τράπεζας αλλά και στον Δήμο της Κομοτηνής όταν αυτό συμβεί; Είναι διατεθειμένος ο κάθε πολίτης, πόσο δε μάλλον ο Δήμαρχος της πόλης της Κομοτηνής, να διακινδυνεύσει έναν τέτοιο δανεισμό μέσα από τον οποίο (πιθανότατα) τα περιουσιακά του στοιχεία (ακίνητη περιουσία) θα μεταφερθούν σε Τουρκικά συμφέροντα; Γνωρίζουμε τι θα συμβεί εάν αυτή η Τράπεζα αρχίσει να παίρνει την ιδιοκτησία από ακίνητες περιουσίες στη Θράκη; Αναλογιζόμαστε το βάρος της ευθύνης μας, ως πολίτες, για το μέλλον του τόπου; Η σημερινή κυβέρνηση, αναλογίζεται τους κινδύνους στους οποίους έχει εκθέσει τους κατοίκους της Θράκης, με την αδειοδότηση λειτουργίας της συγκεκριμένης Τράπεζας; Επίσης, η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να διαισθανθεί τον βαθμό εγκατάλειψης της περιοχής (70 βιομηχανίες έκλεισαν πρόσφατα μόνο στην ΒΙΠΕ της Κομοτηνής) και την μηδενική οικονομική βοήθεια προς τους κατοίκους της ακριτικής Θράκης;
Ο συλλογισμός που κατατίθεται, προφανώς είναι μία μελλοντική πιθανότατη δυσάρεστη εξέλιξη τόσο για τον Δήμο της Κομοτηνής, όσο και για όλους εκείνους που θα επιχειρήσουν μία οικονομική σύμβαση (δανεισμού) με την συγκεκριμένη Τράπεζα. Η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τα αρμόδια υπουργεία και οι υπουργοί, θα πρέπει άμεσα να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να απαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος αυτός. Εκτός εάν αδιαφορούν για τα φυσικά επακόλουθα των επιλογών και των πράξεών τους, αλλά και για την Ελληνικότητα της Θράκης…
Κωνσταντίνος

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP