Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Στροφή για το casus belli


Την άρση του casus belli για την Τουρκία, σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια, προαναγγέλουν με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα δύο τουρκικές εφημερίδες, που επισημαίνουν ότι πρόκειται για μία στροφή στην εξωτερική πολιτική που αφορά τις όλες τις γειτονικές χώρες της περιοχής. Τα δημοσιεύματα στη Sabah και τη Milliyet αναφέρουν ότι στην "Κόκκινη Βίβλο" το επίσημο έγγραφο δηλαδή που έχει τον τίτλο Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας και ανανεώνεται κάθε πενταετία, αίρεται σύμφωνα με τις πληροφορίες ο χαρακτηρισμός ως αιτία πολέμου, της πιθανής επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και δεν θεωρείται πλέον το θέμα, εξέχουσα εξωτερική απειλή.

Αντίθετα, όπως τονίζουν οι συντάκτες των δημοσιευμάτων, η "Κόκκινη Βίβλος" θα τονίζει την υψηλού επιπέδου συνεργασία με την Ελλάδα, με τη δημιουργία του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου που έχει ξεκινήσει και στόχο έχει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε κάθε τομέα. Ειδικά η Milliyet, γράφει στην πρώτη σελίδα της, που έχει τίτλο "Απάλειψη Απειλών από το Κόκκινο Βιβλίο" πως στο Τμημα Εξωτερικής Πολιτικής, του Πολιτικού Εγγράφου Εθνικής Ασφάλειας, θα αναφέρεται πως η Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ και η Ελλάδα, που παλαιότερα θεωρούνται ως απειλή, παύουν να είναι πλέον, στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης για μηδενικά προβλήματα με τις γειτονικές χώρες. Μάλιστα, ακόμη και για το Ιράκ, που ήταν χώρα με την οποία υπήρχαν έντονες τριβές λόγω της δράσης του PKK, τονίζεται "η συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης και τους Ιρακινούς, στον αγώνα κατά του PKK". Οι πληροφορίες για τη δραματική στροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, αποτέλεσαν το κύριο θέμα της ενημέρωσης, χθες, από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, προς το υπουργείο Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, με Έλληνες αξιωματούχους να εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τις αναφορές και να δηλώνουν ότι πρώτα πρέπει να εξεταστούν οι ακριβείς διατυπώσεις για το θέμα, όταν εκδοθεί στο τέλος του χρόνου το "Κόκκινο Βιβλίο", προκειμένου να αξιολογηθούν με ακρίβεια. Οι ίδιες πηγές δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους, σχετικά με το πως προτίθεται να κινηθεί στην πράξη η Άγκυρα, καθώς και το 2005 είχαν γίνει παρόμοιες αναφορές, αλλά στο "Κόκκινο Βιβλίο" παρέμεινε ο χαρακτηρισμός ως αιτία πολέμου, η επέκταση στα 12 μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Επισημαίνουν δε πως η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερη για την Τουρκία, καθώς υπάρχουν νέφη στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, λόγω της δραματικής επιδείνωσης των σχέσεων με το Ισραήλ και το άνοιγμα της γείτονος προς το Ιράν.

news247

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP