Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Tουρκία για Λιβύη: "Τελειώνετε"


Η Τουρκία θέλει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διεθνής στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των δυνάμεων του Muammar Gaddafi, ώστε να μπορέσουν οι Λίβυοι να αποφασίσουν για το μέλλον τους, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan.

Μιλώντας στη Μέκκα κατά την τελευταία ημέρα μιας επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία, ο Erdogan δήλωσε πως η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ήθελε να εκπληρωθούν αρκετοί όροι, πριν ξεκινήσει η συμμαχία τις επιχειρήσεις.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η στρατιωτική επέμβαση δεν πρέπει να καταλήξει σε μια κατοχή αυτής της πλούσιας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο βορειοαφρικανικής χώρας.

«Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι να τελειώσει αυτή η επιχείρηση το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο Erdogan, η ομιλία του οποίου μεταδόθηκε ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση.

Παράλληλα, κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου διδάκτορα πανεπιστημίου στην πιο ιερή πόλη του Ισλάμ, πρόσθεσε ότι «Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είναι ο λιβυκός λαός να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του».

«Τώρα το θέμα είναι ότι το ΝΑΤΟ αρχίζει να επιχειρεί. Αν αρχίσει να επιχειρεί το ΝΑΤΟ, έχουμε μερικούς όρους» τόνισε, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επέμβει παραδεχόμενο και αναγνωρίζοντας ότι η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους, όχι για να διανείμει τους πόρους και τον πλούτο του υπεδάφους της».

Αντιπρόσωποι από τις 28 χώρες του ΝΑΤΟ πρόκειται να συναντηθούν αργότερα σήμερα, για να συμφωνήσουν πώς θα εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων, για την επιβολή του οποίου αναμένεται ότι θα χρησιμοποιηθούν συμμαχικά αεροσκάφη και πλοία τα οποία θα αναλάβουν να εμποδίσουν τις αποστολές όπλων στις δυνάμεις του Gaddafi.

Όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, ο Erdogan πρόκειται να προεδρεύσει αργότερα σήμερα συνάντησης Τούρκων υπουργών και στρατιωτικών διοικητών στην Άγκυρα, για να συζητηθεί η κατάσταση στη Λιβύη.

Η Τουρκία είχε επιχειρηματικούς δεσμούς αξίας 15,3 δισ. δολαρίων με τη Λιβύη, πριν αρχίσει η εξέγερση εναντίον του Καντάφι, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα. Πέρυσι τον Νοέμβριο, ο Erdogan είχε δεχθεί το βραβείο «Muammar Gaddafi» για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP