Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ερντογάν:”Δεν είμαστε νεο-οθωμανοί”


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως σταμάτησε να στηρίζει τον Μουαμάρ Καντάφι, καθώς μέχρι σήμερα εξέφραζε ξεκάθαρα την αντίθεση του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και τώρα προσπαθεί να συμβαδίσει με τη στάση της διεθνούς κοινότητας καθώς φαίνεται οτι προβλέπει πως το καθεστώς Καντάφι μετράει μέρες.

Ο Tούρκος πρωθυπουργός προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις ουσιαστικά ζήτησε απο τον Λίβυο ηγέτη να παραιτηθεί. Κατα τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία για το αν ο Καντάφι θα πρέπει να παραιτηθεί, ο Ερντογάν είπε:

“Έχει ήδη παρέλθει αυτή η περίοδος, ο ίδιος αυτοαναιρείται, τα πρώτα λόγια του Καντάφι ήταν σημαντικά όταν είπε ότι δεν έχει κάποιο επίσημο αξίωμα. Αν δεν έχει κάποιο επίσημο αξίωμα τότε θα πρέπει να παραδώσει τη χώρα σε όποιον έχει νομιμότητα” .

O Ερντογάν αποκάλυψε οτι έχει μιλήσει μαζί με τον Μουαμάρ Καντάφι και τον γιό του την 1η Μαρτίου ” και στον ίδιο και στον γιο του, τους είπα “κάντε αυτό που πρέπει, πρέπει να σεβαστείς τη βούληση του λαού και σύντομα να τελειώσει αυτή η υπόθεση. Αλλά δυστυχώς έφερε το θέμα ως εδώ. Δυστυχώς δεν πετύχαμε σ’ αυτό”

Οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού δείχνουν μια μερική αλλάγή στην πολιτική της Τουρκίας που ήταν κατα στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη. Ο Ερτογάν δήλωσε οτι η Τουρκία εκφράζει το ενδιαφέρον της “οχι για τον ορυκτό πλούτο αλλά για τον λαό και την ειρήνη της περιοχής” και εξέφρασε την ελπίδα της άμεσης ολοκλήρωσης της στρατιωτικής επέμβασης.

Στις δηλώσεις του για τις εξελίξεις ο Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί και πάλι στο Ισραήλ. ” Με τις πολιτικές βίας, το Ισραήλ δεν κάνει κακό μόνο στην Παλαιστίνη, κάνει κακό και στον δικό του λαό.

Οταν υπάρχει μια κυβέρνηση που επιτίθεται σε απλούς πολίτες, οταν υπάρχει κυβέρνηση που στη Μεσόγειο, κάνει πειρατεία δεν υπάρχει καμία ελπίδα απόδοσης των προσπαθειών για την ειρήνη.”

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε οτι η κυβέρνηση του δεν δέχεται τους χαρακτηρισμούς του Νεο-Οθωμανισμού, δήλωσε οτι αυτός ο χαρακτηρισμός είναι κακόβουλος και τόνισε ” ο μόνος μας στόχος είναι η αδελφοποίηση των λαών. Δεν έχουμε κανέναν άλλον στόχο, ούτε θα έχουμε”.

Η Τουρκία, ανακοίνωσε ότι θα συνεισφέρει με όποιον τρόπο χρειάζεται για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

http://nationalpride.wordpress.com

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP