Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Τουρκία: Εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι γιόρτασαν το Νεβρόζ, η Πρωτοχρονιά τους


Ντιγιάρμπακιρ (Τουρκία)

- Εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι γιόρτασαν το Νέο Έτος τους την Κυριακή, το Νεβρόζ, με σχετική ηρεμία σε ολόκληρη την Τουρκία, σημείωσαν το ΓΠΕ (AFP) και τα μέσα ενημέρωσης.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, η κύρια πόλη της νοτιοανατολικής Ανατολίας, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν το Νεβρόζ, πολλοί από αυτούς φορώντας τα χρώματα πράσινο, κόκκινο και κίτρινο των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Το πλήθος, που πλαισιωνόταν από εντυπωσιακά μέτρα ασφαλείας, φώναζε συνθήματα όπως "Ζήτω ο Οτσαλάν, ζήτω το PKK, ζήτω το Νεβρόζ» ανάφερε ο ανταποκριτής του ΓΠΕ (AFP).

Οι πολιτικοί του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, το Κόμμα για μια Δημοκρατική Κοινωνία (BDP), κάλεσαν επίσης την κυβέρνηση να εξετάσει τις προτάσεις του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος.

Αργά το απόγευμα, συγκρούσεις έλαβαν χώρα μεταξύ των διαδηλωτών με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ, και των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού. Αρκετοί άνθρωποι συνελήφθησαν, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και σε άλλες νοτιοανατολικές πόλεις: στη Βιρανσεχίρ, όπου 25 άνθρωποι προφυλακίστηκαν γιατί έριχναν πέτρες εναντίον των αστυνομικών και στο Χακάρι, όπου τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων , ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια, όπως και στο Μπατμάν, σύμφωνα με μια έγκυρη τοπική πηγή.

Οι εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν χωρίς περιστατικά στην Κωνσταντινούπολη, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ένα προάστιο της πόλης. Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Νεβρόζ, οι οποίες συμπίπτουν με την άφιξη της άνοιξης, είναι μια ευκαιρία για την κουρδική κοινότητα να διεκδικήσει περισσότερα δικαιώματα και να επιδείξει την υποστήριξή της προς το PKK.

Θανατηφόρα περιστατικά έχουν αμαυρώσει τον εορτασμό του Νεβρόζ στο παρελθόν σε πολλές τουρκικές πόλεις, κυρίως στα νοτιοανατολικά. Το αιματηρότερο Νεβρόζ σημειώθηκε το 1992, με 50 περίπου νεκρούς που δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP