Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Δηλώσεις Αρίντς και αντιδρση ΥΠΕΞ


Σαν αγγαρεία φάνηκε η προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών να απαντήσει στον τούρκο αντιπρόεδρο Μπ. Αρίντς αλλά και στο να σχολιάσει τη νέα πειρατική κίνηση της Τουρκίας εναντίον του ιταλικού ερευνητικού σκάφους που πραγματοποιούσε έρευνα κατόπιν αδείας που είχε λάβει από τις ελληνικές αρχές.

• Ο κ. Αρίντς, ενώ είχε δηλώσει σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANADOLOU ότι η χώρα του διαπραγματεύεται με την Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου, το FIR και τα χωρικά ύδατα, την επόμενη ημέρα το τηλεγράφημα άλλαξε και έγινε ότι απλώς ο κ. Αρίντς είπε ότι η διαπραγμάτευση ήταν για τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο. Η εκδοχή η οποία μεταδόθηκε ως μετάφραση από τα τουρκικά ήταν ότι «λόγω των νησιών του Αιγαίου οι δυο χώρες διαπραγματεύονται τα χωρικά ύδατα, το FIR κ.λπ.». Πραγματικά προβληματίζομαι για το ποια εκδοχή είναι η χειρότερη…

• Όσο για το Καστελλόριζο, εάν δεν υπήρχε η διαρροή της είδησης προφανώς από κάποιο χειριστή της υπόθεσης που αγανάκτησε, η υπόθεση θα είχε κουκουλωθεί.

Και είναι πολύ προβληματικό το γεγονός ότι επιχειρήθηκε η απόκρυψη του επεισοδίου.

Η ιστορία έγινε λίγο-πολύ γνωστή. Το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Explora» ερευνούσε τον βυθό για πόντιση υποβρυχίου καλωδίου επικοινωνιών μεταξύ Ιταλίας και Ισραήλ. Συμπτωματικά είναι η ιδία ρότα που θα ακολουθήσει και ο αγωγός, εάν και όποτε αποφασιστεί, για τη μεταφορά προς την Ευρώπη του φυσικού αερίου των ισραηλινών κοιτασμάτων.

• Νοτίως της Καρπάθου και του Καστελλόριζου και μεταξύ της Κρήτης και της Κύπρου, τουρκική κορβέτα παρενόχλησε το ιταλικό σκάφος, δηλώνοντάς του μάλιστα ότι κινείται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και επομένως δεν ισχύει η ελληνική άδεια. Το πλήρωμα του σκάφους υποχρεώθηκε έτσι να φύγει από την περιοχή, καθώς η ελληνική αντίδραση για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας ήρθε με... διπλωματικό διάβημα στην Άγκυρα…

• Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Ο κ. Δρούτσας είναι ικανοποιημένος, γιατί, λέει, έγινε διάβημα στην Τουρκία, την ώρα φυσικά που στην ευρύτερη περιοχή οι Τούρκοι έχουν επιβάλει ντε φάκτο καθεστώς αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.

• Εξάλλου οι Τούρκοι το έχουν πει και το δηλώνουν παντού: Καστελλόριζο γιοκ στις οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών. Απλώς μας κάνουν τη χάρη και δεν αμφισβητούν το ίδιο το Καστελλόριζο.

• Δυσάρεστη τροπή πήρε η υπόθεση του μέλους του προεδρείου της ΕΔΥ κ. Γ. Αϋφαντή, καθώς ασκήθηκε εναντίον του πειθαρχική δίωξη, με αφορμή τα όσα είχε πει στο «Βήμα» παραμονές της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ. Έστω και με αρκετά σκληρές διατυπώσεις, ο κ. Αϋφαντής είχε ασκήσει κριτική τόσο για τη σημειολογία της επίσκεψης, με σκοπό να απευθυνθεί στους τούρκους διπλωμάτες ο πρωθυπουργός της χώρας, όταν ακόμη δεν έχει πράξει το ίδιο με τους έλληνες διπλωμάτες, αλλά και για το περιεχόμενο των επιλογών του στα ελληνοτουρκικά που επεσήμανε ότι γίνεται εν αγνοία και χωρίς καμιά συμμετοχή της Διπλωματικής Υπηρεσίας.

Η αναφορά πάντως στην επίμαχη συνέντευξη στο «Βήμα» ότι «…στο Ερζερούμ, στο Καστελλόριζο, στο Αγαθονήσι, στο Σούνιο, στην Κύπρο. Αν όσα συμβαίνουν εκεί τα επικροτεί ο ελληνικός λαός, τότε πράγματι δεν χρειάζεται ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία, οι Τούρκοι διπλωμάτες υπεραρκούν» είναι αυτή που αποτελεί την αιχμή της πειθαρχικής δίωξης.

• Ο ίδιος ο κ. Αϋφαντής πάντως επιμένει στην αναφορά αυτή, λέγοντας ότι ασκεί κριτική στη συγκεκριμένη πολιτική, διότι «ως παράπλευρες συνέπειες εφαρμογής της συγκεκριμένης πολιτικής βιώνουμε τόσο εγώ όσο και συνάδελφοι μου την περιθωριοποίηση και τον υποβιβασμό της Διπλωματικής Υπηρεσίας, τη δραματική χειροτέρευση των αποδοχών μας και των συνθηκών εργασίας μας».

Και το απολογητικό υπόμνημα καταλήγει:

«Κύριε ΣΤ’ γενικέ διευθυντά, στην προκειμένη περίπτωση ο καταλογισμός οιασδήποτε πειθαρχικής ποινής θα παραβιάσει βασικά ατομικά δικαιώματά μου που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τον Υπαλληλικό Κώδικα. Θα αναβιώσει δε οδυνηρές εποχές κατά τις οποίες ο πειθαρχικός έλεγχος είχε καταχρηστικά αναχθεί στο μείζον εργαλείο πολιτικών διώξεων μέσα στη Δημόσια Διοίκηση».

Παρακολουθούμε την εξέλιξη του θέματος και θα επανέλθουμε.

To Παρόν

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP