Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Η Τουρκία, ο δανεισμός και η ανάπτυξη


Σε επίπεδα προ της οικονομικής κρίσης έφτασε ο εξωτερικός δανεισμός της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του ιδρύματος.Ο Αντιπρόεδρος της τράπεζας, Ματίας Κόλατζ Άχνεν, δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ότι το διετές πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, από το φθινόπωρο του 2008 έως και το φθινόπωρο του 2010, ολοκλήρωσε το σκοπό του με επιτυχία. Χαρακτηριστικά, η Τουρκία έλαβε οικονομική βοήθεια ύψους 2,6 δις ευρώ το 2009 και 2,7 δις ευρώ το 2008, ενώ για το 2010 το ποσό ανήλθε σε 2 δις ευρώ.

Τα χρήματα αυτά διοχετεύθηκαν στην τουρκική οικονομία μέσα από επενδύσεις σε διάφορους τομείς , όπως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η έρευνα και ανάπτυξη στην καινοτομία, η ενέργεια , οι τηλεπικοινωνίες αλλά και το περιβάλλον. Όπως δήλωσε ο Άχνεν, ο κύριος στόχος για το 2011 θα είναι η μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη. Η τράπεζα θα εξακολουθήσει να αποτελεί παράγοντα κλειδί στη χρηματοδότηση τουρκικών έργων που θα ευνοήσουν την ισορροπημένη ανάπτυξη της Τουρκίας.

Πέρα από την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, η τράπεζα εφιστά την προσοχή στις συνεχώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας, με σχέδια σε μεγάλη και μικρή κλίμακα να αφορούν αποκλειστικά τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ακόμη, η τράπεζα σχεδιάζει επενδύσεις σε κοινοτικό επίπεδο στο τουρκικό κράτος , δίνοντας έμφαση στο περιβάλλον, ενώ παράλληλα θα εξακολουθήσει η υποστήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην τουρκική επικράτεια.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να τονίσει την ισχυρή ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας παρά την οικονομική κρίση, γεγονός στο οποίο συνέβαλλε και το πακέτο στήριξης της τράπεζας, ενώ ανέφερε πως το ίδρυμα θα συνεχίσει να βοηθά την τουρκική οικονομία να επιτύχει τους αναπτυξιακούς της στόχους.

http://www.epikaira.gr/

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP