Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ο Νταβούτογλου μιλά Η Αθήνα σιωπά


Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ

Σε τουρκικό μονόλογο εξελίχθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου στην Αθήνα, με τις μονομερείς δηλώσεις του -λύσεις για όλα τα ελληνοτουρκικά θέματα, μέσω μερίδας των ελληνικών ΜΜΕ. Ο κ. Νταβούτογλου «ανακοίνωσε» μέσω των ΜΜΕ μια σειρά πολιτικών, διμερών, φιλικών συμφωνιών-λύσεων για τα προβλήματα του Αιγαίου, χωρίς να τύχει της αντίστοιχης σαφούς και σθεναρής ελληνικής απάντησης. Ο κ. Νταβουτογλου ανέφερε:

* ΤΗ δέσμευση της κυβέρνησής του να άρει το casus belli (κίνηση μονομερή και εκτός διεθνούς δικαίου) αν η Ελλάδα δεσμευθεί στη Βουλή ότι παραιτείται του δικαιώματός της να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ν.μ. (κίνηση που εκπορεύεται από το Διεθνές Δίκαιο, που δεν αποδέχεται η Τουρκία). Φυσικά, μια τέτοια πρόταση εκπορεύεται από τις διμερείς συζητήσεις για διαφοροποίηση και των 6 ν.μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων -δηλαδή παραχώρηση ελληνικής κυριαρχίας- την οποία η Αγκυρα ανακοινώνει, ενώ η Αθήνα σιγεί.
* ΤΗΝ ετοιμότητά του να συμφωνήσει «κώδικα συμπεριφοράς των ελληνικών και τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο» (διαγράφοντας έτσι το FIR Αθηνών) που αφορούν τις «υπερπτήσεις στο Αιγαίο». Ανέφερε μάλιστα ότι τα τουρκικά αεροσκάφη έχουν κάνει μέσα στον χρόνο 2.843 παραβιάσεις, ενώ τα ελληνικά 12.346!
Ο κ. Νταβούτογλου δεν κάνει λάθος στα νούμερα. Ομως τα ελληνικά αεροσκάφη δεν έχουν παραβιάσει ποτέ τον τουρκικό εναέριο χώρο και δεν έχουν κάνει πτήσεις υπέρ της τουρκικής κυριαρχίας ούτε στην ηπειρωτική Τουρκία ούτε πάνω από την Ιμβρο και την Τένεδο. Επομένως, ο κ. Νταβούτογλου υπονοεί σαφώς ότι οι ελληνικές «παραβιάσεις» αφορούν πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο, καθώς το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Σμύρνης τους έχει απαγορεύσει την υπερπτήση, αλλά και την προσέγγιση πέραν των 6 ν.μ. από το 2008, σαν να επρόκειτο για εναέριο χώρο «ξένου κράτους». Ο κ. Νταβούτογλου, επομένως, χρησιμοποιεί πλήρως υπέρ αυτού την αδυναμία που επέδειξε η Αθήνα να θέσει βέτο στο δόγμα του ΝΑΤΟ, που το υπερψήφισε προσφάτως με χέρια και με πόδια.
ΑΛΛΑ ούτε και χθες η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε στις δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου:
* ΤΗ βεβαιότητά του ότι το Καστελόριζο δεν περιλαμβάνεται στις συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, καθώς το ελληνικό νησί, που «ανήκει στη Μεσόγειο», μπορεί να παραπεμφθεί ακόμα και στο Δικαστήριο της Χάγης, αφού κάποιες πρόσφατες νομολογίες θεωρεί η Τουρκία ότι την ευνοούν.
ΤΕΛΟΣ, ο κ. Νταβούτογλου, στη Θράκη -και ενόψει των τουρκικών εκλογών- όχι μόνον χαιρέτισε την «τουρκική μειονότητα της Θράκης» αλλά προέτρεψε ανοιχτά και καθαρά τους ομοεθνείς του, ως «Ελληνες και Ευρωπαίοι πολίτες» που είναι, να ακουστεί η φωνή τους μέσα στην Ε.Ε.
ΔΗΛΑΔΗ, στην επόμενη επίσκεψή του, ο κ. Νταβούτογλου θα τους προτρέψει στην «αυτονομία» τους;

ENET

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP