Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Τουρκία: Αγριες κόντρες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τις συλλήψεις δημοσιογράφων


Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Αφορμή για αντιπαράθεση μεταξύ της πολιτικής εξουσίας και της γενικότερης αντιπολίτευσης που έχει για αιχμή μερίδα των ΜΜΕ γίνεται η σύλληψη δημοσιογράφων στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν, αφού η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι συλλήψεις δεν έγιναν για τη δημοσιογραφική δραστηριότητα των κατηγορουμένων. Ο εισαγγελέας δεν ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους τους λόγους της σύλληψής τους, ενώ με γραπτή ανακοίνωσή του ανέφερε ότι παρακολουθούνται τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, πράγμα που εκλήφθηκε από πολλούς σχολιαστές ως «απειλή».

Το βασικό σημείο αναφοράς είναι οι δημοσιογράφοι Νεντίμ Σενέρ και Αχμέτ Σικ, που είναι μεταξύ των συλληφθέντων. Εχουν υπογράψει αποκαλυπτικά δημοσιεύματα, αλλά και βιβλία σχετικά με πτυχές του τουρκικού παρακράτους. Αμφότεροι έχουν ασχοληθεί και με την ισχύ του θρησκευτικού τάγματος του Χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, το οποίο θεωρείται σημαντικό στήριγμα της σημερινής πολιτικής εξουσίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είπε πως οι δημοσιογράφοι δεν συνελήφθησαν για τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα, αλλά σημείωσε ότι «κάποιοι διεθνείς οργανισμοί δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να κατανοήσουν την κατάσταση στην Τουρκία. Κι εμείς δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε αυτούς. Είναι λάθος να επιχειρείται η φθορά της κυβέρνησης μέσω της ελευθερίας του Τύπου».

Οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν με τη δικαιολογία ότι είναι «μέλη της οργάνωσης Εργκενεκόν», δίχως όμως να στηριχθεί η κατηγορία. Ο εισαγγελέας Ζεκεριγιά Οζ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η σύλληψη έγινε με βάση «μη ανακοινώσιμα απόρρητα στοιχεία». Ο εισαγγελέας ανέφερε επίσης ότι «η αποδοχή του ισχυρισμού πως η εισαγγελία έχει στόχους και κίνητρα πέραν του δικαίου και η προσπάθεια να κατευθυνθεί η κοινή γνώμη με ανάλογες αστήριχτες εκτιμήσεις συμβάλλει στους σκοπούς της τρομοκρατικής οργάνωσης. Παρακολουθούνται και εκτιμώνται τα σχετικά δημοσιεύματα».

Η ανακοίνωση αυτή προκαλεί σχόλια της μορφής «ο εισαγγελέας απειλεί τα ΜΜΕ». Από την άλλη, ο Ακίν Αταλάι, δικηγόρος του δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ, υποστήριξε πως ο εισαγγελέας Ζεκεριγιά Οζ τού είπε σχετικά με τις προσαγωγές και τις συλλήψεις ότι «το ζητεί η ασφάλεια κι εμείς, όπως συνήθως, παραπέμπουμε τις υποθέσεις στο δικαστήριο». Οι αντιδράσεις στηρίζονται στο επιχείρημα ότι πρέπει να ισχύει ακριβώς το αντίστροφο, δηλαδή ο εισαγγελέας να δίνει εντολές και όχι η ασφάλεια.

Σε επιστολή του, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα μέσω ιστοσελίδας, ο Αχμέτ Σικ αναφέρει ότι «με συνέλαβαν για στοιχεία, τα οποία δεν γνωρίζω. Αφού δεν είμαι δημοσιογράφος, τότε γιατί στην ανάκριση μου έκαναν ερωτήσεις μόνο για τη δημοσιογραφική μου δραστηριότητα; Αισθάνομαι σαν ήρωας στη "Δίκη" τού Κάφκα. Εάν με συνέλαβαν επειδή δεν είμαι δημοσιογράφος, αυτοί που έλαβαν και υλοποίησαν την απόφαση αυτή είναι άραγε νομικοί, ή μέρος μιας ιεραρχικής αλυσίδας;».

http://www.enet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP