Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Μύνημα Κλίντον προς Άγκυρα. Οι αντιδράσεις


Η Hürriyet σε πρωτοσέλιδό της με τον τίτλο «Προσωπική επίσκεψη» και τον υπέρτιτλο «Άμεση ανακοίνωση από τις ΗΠΑ» γράφει ότι η αμερικανική Πρεσβεία στο Ερεβάν, σε σχετική ανακοίνωσή τηςαναφορικά με την επίσκεψη της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κλίντον στο Μαυσωλείο της Αρμενικής Γενοκτονίας, ανέφερε: «Η Υπουργός Κλίντον την επίσκεψη αυτή δεν την πραγματοποίησε με την ιδιότητα του κρατικού λειτουργού. Ήταν μια προσωπική επίσκεψη». Η εφημερίδα σημειώνει ότι εκείνο, το οποίο τράβηξε την προσοχή, ήταν ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε μετά την αποδοχή του ψηφίσματος περί Αρμενικής Γενοκτονίας εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου τον περασμένο Μάρτιο. Η επίσκεψη προκάλεσε αντιφάσεις και μεταξύ των αρμενικών πλευρών. Ορισμένοι την χαρακτήρισαν ως ένα βήμα αναγνώρισης της γενοκτονίας εκ μέρους της αμερικανικής διοίκησης. Άλλοι, πάλι τη θεώρησαν ανεπαρκή. Η παράκαμψη της εθιμοτυπίας εκ μέρους της Κλίντον παρεμπόδισε και την κρίση

Αν και η Άγκυρα έδειξε την αντίδρασή της για την επίσκεψη Κλίντον στο Μαυσωλείο της Αρμενικής Γενοκτονίας, εν τούτοις μέχρι χθες τις βραδινές ώρες δεν υπήρξε κάποια επίσημη δήλωση ή γραπτή ανακοίνωση. Σύμφωνα με τα παρασκήνια της τουρκικής πρωτεύουσας, αντί της θέσης των σκληρών δηλώσεων, που συνήθως αναμένονται σε τέτοιες περιπτώσεις, υπήρξε μια σιωπηλή επίσημη πολιτική. Ο λόγος αυτού ήταν οι ευαίσθητες ισορροπίες πίσω από τα παρασκήνια.

Στην επίσκεψη του Μαυσωλείου οι Αρμένιοι ακολουθούν μια σειρά εθιμοτυπικών βημάτων, τα οποία η Κλίντον παρέκαμψε. Επίσημες πηγές ανέφεραν προς την εφημερίδα τα εξής: «Είναι ορθό. Η επίσκεψη Κλίντον, η οποία συνοδεύτηκε και από σχετικό στεφάνι, έγινε δεκτή στην Άγκυρα με ανησυχίες. Όμως, υπάρχουν και οι λόγοι που δεν θα πρέπει να διογκωθούν οι αντιδράσεις αυτές. Για παράδειγμα, η Κλίντον δεν πλησίασε καν το βιβλίο επισήμων που υπάρχει στο Μαυσωλείο και στο οποίο έχουν υπογράψει ηγέτες, όπως ο Σιράκ και ο Πούτιν. Μια μέρα πριν, η Κλίντον κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων στο Αζερμπαϊτζάν. Επίσης μέσα στο Μαυσωλείο δεν επετράπη η είσοδος των ΜΜΕ, ούτε η απευθείας κάλυψη της επίσκεψης. Δεν προέβη σε καμία δήλωση. Ουδείς επίσημος της κυβέρνησης του Ερεβάν βρισκόταν δίπλα της. Άλλωστε, και το γεγονός ότι κατά τις επαφές της στο Ερεβάν δεν αναφέρθηκε ανοικτά στο θέμα της γενοκτονίας, ήταν κάτι το οποίο παρακολουθήθηκε με ικανοποίηση εκ μέρους της Άγκυρας. Αυτό δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε».

Η ίδια εφημερίδα με τον τίτλο «ΑΚΡ: Η επίσκεψη μας προξένησε λύπη» γράφει ότι ο Μεχμέτ Τζεϋλάν, βουλευτής του ΑΚΡ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ανέφερε: «Η περίοδος των Πρωτοκόλλων Τουρκίας – Αρμενίας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο περιθώριο. Βεβαίως, αναμένουμε τις εξελίξεις εκείνες, οι οποίες θα συμβάλουν στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Αρμενίας. Από τους συμμάχους μας αναμένουμε να αποφεύγουν συμπεριφορές, οι οποίες θα προκαλέσουν ζημία στη διαδικασία αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, και η επίσκεψη Κλίντον βεβαίως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ικανοποίηση. Η επίσκεψη αυτή μας προκαλεί λύπη».

Με τον τίτλο «Μπολούκμπασι: Αποτελεί την επιβεβαίωση της κατάρρευσης των Πρωτοκόλλων» η εφημερίδα γράφει ότι ο βουλευτής Άγκυρας του ΜΗΡ, Μπολούκμπασι, και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου, αφού συνέδεσε την επίσκεψη Κλίντον στο Μαυσωλείο με τις λανθασμένες πολιτικές, τις οποίες ακολουθεί το ΑΚΡ, είπε: «Η επίσκεψη αυτή αποτελεί την επιβεβαίωση της κατάρρευσης τόσο των Πρωτοκόλλων της κυβέρνησης του ΑΚΡ με την Αρμενία, όσο και του ανοίγματος προς το Ερεβάν».

Με τον τίτλο «Ελεκντάγ: Η πρώτη επίσκεψη Υπουργού» γράφει ότι ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του CHP Ελεκντάγ, αναφερόμενος στην επίσκεψη Κλίντον, είπε: «Είναι η πρώτη επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται σε επίπεδο υπουργού από πλευράς ΗΠΑ. Βεβαίως, είχαν πραγματοποιηθεί επισκέψεις σε επίπεδο βουλευτών. Πιστεύω ότι η Τουρκία, κυρίως και με την επίδραση της στάσης την οποία τηρεί όσον αφορά στο θέμα του Ιράν, θα αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες στο να παρεμποδίσει εφεξής την αποδοχή των ισχυρισμών περί γενοκτονίας».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP