Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Αντιδράσεις προκαλεί η ακύρωση συνταγματικής αναθεώρησης


Την αντίδραση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προκάλεσε η μερική ακύρωση της πρόσφατης συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία αποφασίστηκε αργά το απόγευμα από το τουρκικό συνταγματικό δικαστήριο.

Τις τελευταίες μέρες υπήρχαν έντονες συζητήσεις στην Άγκυρα για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, στην περίπτωση που το Δικαστήριο έκρινε άκυρη την αναθεώρηση.


Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς ανακοίνωσε, ότι ακυρώθηκε το τμήμα εκείνο της αναθεώρησης που σχετιζόταν με την εκλογή μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο ίδιος δήλωσε, ότι δεν έγινε δεκτό το τμήμα της προσφυγής για ασφαλιστικά μέτρα, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει εμπόδιο για το δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί στις 12 Σεπτεμβρίου προς έγκριση της αναθεώρησης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση της κυβέρνησης και η τακτική που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Σουάτ Κιλίτς μίλησε για επέμβαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στη νομοθετική εξουσία ενώ ακόμη ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο Ντενρκίρ Μεχμέτ Φιράτ, υποστήριξε ότι «το Συνταγματικό Δικαστήριο παραβίασε το Σύνταγμα».

Η συμπολίτευση εδώ και καιρό υπογράμμιζε ότι το Δικαστήριο με βάση το Σύνταγμα δεν μπορεί να κρίνει την αναθεώρηση επί της ουσίας, αλλά μόνο επί της διαδικασίας με την οποία εγκρίθηκε. Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι κρίση επί της ουσίας, δηλαδή επί του περιεχομένου της αναθεώρησης.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP