Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Παροτρύνσεις του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης για την Θράκη



ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ μας να μονοπωλείται το ενδιαφέρον από το ασφαλιστικό και στη εξωτερικό από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής που έφτασε στην τελική του ευθεία, ωστόσο την ίδια ώρα με αθόρυβο τρόπο γίνονται και κινήσεις στην διπλωματική σκακιέρα αναφορικά με τα διάφορα ζητήματα των εθνικών θεμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνεται πλέον μόνιμα και η Θράκη, που από πλευράς Άγκυρας επιδιώκεται να αποκτήσουν διεθνή διάσταση οι όποιες τουρκικές διεκδικήσεις. Βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί παραδοσιακά ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, που φρόντισε με ένα ακόμα πρόσφατο ψήφισμά του να επισημάνει το ενδιαφέρον των μελών του για την κατάσταση της «τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας» και να προβεί σε υποδείξεις προς την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες για πρώτη φορά δεν περιορίζονται μόνο στα θέματα των βακουφιών και των μουφτήδων αλλά επεκτείνονται ακόμα και στο ζήτημα της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας μέσω του «Καλλικράτη».



ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ «ΦΛΙΤΖΑΝΙ» παρουσιάζει την απόφαση της συνάντησης των 57 υπουργών Εξωτερικών των ισάριθμων μελών της Ισλαμικής Διάσκεψης, με την οποία οι υπεξ προβαίνουν και σε συστάσεις προς την Ελλάδα. Σε αποσπάσματα μπορεί να την έχετε διαβάσει, καθώς δημοσιοποιήθηκε από τον διπλωματικό συντάκτη του «Έθνους» Νίκο Μελέτη και έκανε το γύρο του διαδικτύου σχεδόν προ τριών εβδομάδων, την περίοδο που η στήλη βρίσκονταν στη Νότιο Αφρική. Ωστόσο ολόκληρο το πρωτότυπο (αγγλικό) κείμενο βλέπει πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και μέσα από αυτό αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι το ύφος καθώς και το περιεχόμενο των παρατηρήσεων αλλά και των «συστάσεων» παραπέμπουν καθαρά στην τουρκική ρητορική για το θέμα της Θράκης.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ δίπλα είναι το τρισέλιδο ψήφισμα με αριθμό πρωτοκόλλου «Resolution Νο.3/37-ΜΜ» που περιλαμβάνει συνολικά δέκα παραγράφους με προτάσεις, συστάσεις και απαιτήσεις. Το ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του Οργανισμού Ισλαμική Διάσκεψης που συνήλθε στο Ντουσαμπέ του Τατζικιστάν πριν από ενάμισι μήνα, 18 με 20 Μαΐου, δηλαδή αμέσως μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Όπως γίνεται αντιληπτό εφόσον επρόκειτο για σύνοδο υπεξ, την τουρκική κυβέρνηση εκπροσώπησε εκεί ο επικεφαλής αλλά και ιθύνων νους της σύγχρονης τουρκικής διπλωματίας καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο ΟΙΔ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ αυτή καταρχήν «καλεί την Ελλάδα να πάρει όλα τα μέτρα για το σεβασμό των δικαιωμάτων και της ταυτότητας της “τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης” που προβλέπονται από διμερείς ή διεθνείς συμφωνίες». Ακόμα, «απαιτεί από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες (ψευδομουφτήδες) της Ξάνθης και της Κομοτηνής ως επίσημους μουφτήδες». Παράλληλα, «καλεί την Ελλάδα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκλογή των διοικήσεων των βακουφίων από την “τουρκική μουσουλμανική μειονότητα”, ώστε να διασφαλιστεί η αυτοδιοίκησή της, για να δοθεί επίσης η δυνατότητα στους εκλεγμένους μουφτήδες να επιτηρούν τη βακουφική περιουσία και να τερματιστεί η “βαριά” φορολόγηση των βακουφικών περιουσιών». Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει κρίση και οι πάντες σφίγγουν το ζωνάρι, οπότε αναμενόμενο είναι να υπάρχει υψηλή φορολογία και στις βακουφικές περιουσίες, «καλείται ακόμη η Ελλάδα να έρθει σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας πριν παρουσιάσει συγκεκριμένους νόμους και ρυθμίσεις για τα ζητήματα αυτά».

ΩΣ ΕΔΩ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ που παρουσιάζονται είναι πάνω – κάτω τα αναμενόμενα, αφού οι πιστοί αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχουμε ένα αντίστοιχο κείμενο από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης σχετικά με τη μειονότητα και τον σεβασμό των δικαιωμάτων της. Ωστόσο αυτή τη φορά υπάρχουν και νέες αναφορές που άπτονται φυσικά των εξελίξεων των τελευταίων μηνών. Έτσι, ο ΟΙΔ «εκφράζει την απογοήτευσή του για την πρακτική της Ελλάδας σχετικά με το διορισμό των 240 ιμάμηδων – ιεροδιδασκάλων από επιτροπή ορθόδοξων δημόσιων υπαλλήλων, παρά τις αντιδράσεις της “τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας”, και καλεί την Ελλάδα να ακυρώσει τους σχετικούς νόμους». Φυσικά, κατά την πάγια τακτική των τελευταίων ετών, «εκφράζει απογοήτευση για την απαγόρευση του Αρείου Πάγου στη δραστηριότητα της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” και καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει τις τρεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της “τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας”, με τις οποίες αίρεται η απαγόρευση για χρήση στον τίτλο τους του όρου “τουρκική μειονότητα”», πάντα σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Ισλαμική Διάσκεψη.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΝΑ ΑΠΟ τα ζητήματα που απασχόλησαν τον τελευταίο χρόνο την ελληνική κοινωνία ήταν αυτό της χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας, ο ΟΙΔ «παροτρύνει την Ελλάδα να αποκαταστήσει την ιθαγένεια για “δεκάδες χιλιάδες μελών της τουρκικής μειονότητας”, από τα οποία έχει αναιρεθεί με βάση το άρθρο 19 του Κώδικα Ιθαγένειας», με άλλα λόγια ζητά να χορηγηθεί ιθαγένεια στους χιλιάδες ανιθαγενείς που έφυγαν και έχασαν τα πολιτικά τους δικαιώματα στο παρελθόν, κάτι που αν συμβεί θα αλλάξει ριζικά το πληθυσμιακό στάτους της περιοχής. Ακόμα, «καλεί την Ελλάδα να διαβουλευθεί με τους εκπροσώπους της “τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας” σχετικά με το νέο ελληνικό σχέδιο διοικητικής αναδιάρθρωσης της περιοχής [δηλαδή τον “Καλλικράτη”], με τρόπο ώστε “να υπάρχει δίκαιη πολιτική εκπροσώπηση των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης και να μην γίνει ακόμη περισσότερο ανισομερής”. Τέλος, ο ΟΙΔ «καλεί την Ελλάδα να πάρει τα απαραίτητα και επείγοντα μέτρα σε διαβούλευση με την “τουρκική μουσουλμανική μειονότητα” για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που συνδέονται ευθέως με τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις στην περιοχή της Θράκης».

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ είναι προφανές ότι αποτελεί έμπνευση της τουρκικής διπλωματίας, δεδομένου άλλωστε και του γεγονότος ότι συνάδει σε πολλά με τα όσα αναφέρονται στο περίφημο non paper που έστειλε η Άγκυρα στο ελληνικό υπεξ πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και την ύπαρξη του οποίου μόλις την προηγούμενη εβδομάδα αποκάλυψε η στήλη. Το κακό για την Ελλάδα είναι ότι το ψήφισμα έχει υιοθετηθεί από έναν σημαντικό οργανισμό, όπως είναι η Ισλαμική Διάσκεψη που αριθμεί 57 μέλη. Και με το λέγε – λέγε και την ελληνική αντίδραση χρόνια τώρα να είναι αναιμική, στο τέλος η διεθνής κοινότητα θα νομίσει ότι ένα άλλο απαρτχάιντ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Θράκη μας...

1 σχόλια:

Ανώνυμος,  8 Ιουλίου 2010 στις 12:19 π.μ.  

Mιά ερώτηση θέλω να κάνω και ας μου απαντήσει όποιος γνωρίζει καλά το θέμα : οι άρρενες μουσουλμάνοι της Θράκης κατατάσσονται και υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία στην Ελλάδα ή όχι;;;

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP