Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Τουρκία: ακυρώθηκε τμήμα της μεταρρύθμισης του Συντάγματος


Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε σήμερα ένα τμήμα της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του Συντάγματος, που προωθεί η μετριοπαθής ισλαμιστική κυβέρνηση της χώρας. Αποκλείει η κυβέρνηση εκλογές λόγω της απόφασης του Δικαστηρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Χασίμ Κιλίτζ, απορρίφθηκε η έφεση της αντιπολίτευσης για την πλήρη ακύρωση του κυβερνητικού πακέτου για την συνταγματική αναθεώρηση. Οι δικαστές ακύρωσαν τις τροποποιήσεις που αφορούν τον διορισμό των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και εκείνες που σχετίζονται με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, που αντίστοιχα διορίζει τους δικαστές και τους εισαγγελείς, πρόσθεσε ο Κιλίτζ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου, το κείμενο, με διαγραμμένα πλέον τα επίμαχα άρθρα του, δύναται και θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα στις 12 Σεπτεμβρίου, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει πως οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και στην εκπλήρωση των απαιτήσεων της ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας στους 27.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ Σουάτ Κιλίτζ, μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αν και υπογράμμισε ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου υπονομεύει την εξουσία της Εθνοσυνέλευσης.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP