Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΑΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΝΕΡΑ ΕΝΤΟΣ ΙΣΡΑΗΛ


Περιμένοντος τα νέα τns συνάντησης Ομπάμα – Νειανιάχου, η τουρκική πολιτική ηγεσία συνέχισε να τροφοδοτεί την αντιπαράθεση με το Ισραήλ με δηλώσει μετριοπαθέστερου μεν περιεχομένου, με προφανή στόχο όμως την αναμόχλευση «ισραηλινών πολιτικών παθών».
Στο Ίδιο το Ισραήλ οι στρατιωτικές δικαστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον αξιωματικών και στρατιωτών για τη συμπεριφορά τους κατά την επιχείρηση στη Γάζα τον Δεκέμβριο του 2008, με πρώτο, στρατιώτη που κατηγορείται για ανθρωποκτονία, επειδή σκότωσε Παλαιστίνια που κρατούσε λευκή σημαία ανακωχής.

Είχαν προηγηθεί δηλώσει και αντιδηλώσεις εκ μέρους της τουρκικής και ισραηλινής πλευράς. Αναφερόμενος στον Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, που και χθες απέκλεισε τη συγγνώμη προς την Τουρκία για την επίθεση στο «Μαβί Μαρμαρά», ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι δεν θεωρεί τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ συνομιλητή του και ότι «τα λόγια του δεν έχουν καμία αξία για pas». Επανέλαβε ότι το Ισραήλ οφείλει να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει «μονομερώς» αποζημιώσει για τα εννέα θύματα της επίθεση στο τουρκικό πλοίο, «ως αποτέλεσμα της δικής του έρευνας». «Εάν δεν θέλει, ας περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας της διεθνούς επιτροπής. Εάν οι δύο όροι δεν εκπληρωθούν, η Τουρκία, που δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα, δεν θα μείνει αδιάφορη», προειδοποίησε, αμβλύνοντας όμως τη διατύπωση προγενέστερα απειλής περί οριστικής διακοπής των σχέσεων με το Ισραήλ.
Ο τούρκος ΥΠΕΞ εξήγησε ότι αναγκάστηκε να προβεί στη συγκεκριμένη δήλωση, διότι αντελήφθη ότι τα τουρκικά αιτήματα δεν θα ικανοποιηθούν «όσο συνεχίζεται ο αναβρασμός στο Ισραήλ», λόγω της μυστικής συνάντησης του με τον Ισραηλινό υπουργό Εμπορίου Μπ. Μπεν Ελιέζερ, τη Δευτέ­ρα 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση έγινε αιτία δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του κ. Λί­μπερμαν, επειδή ο τελευταίος δεν είχε ενημερωθεί σχετικά.
Ο κ. Νταβούτογλου δεν ήταν ο πρώτος «αναμοχλευτής» ισραηλινών παθών. Ο πρόεδρος Γκιουλ, σε δηλώσεις του προς το Reuters, απέδωσε στις διαιρέσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και στην αλληλοϋπονόμευση στο Ισραήλ την αδυναμία των πολιτικών του να ενεργήσουν λογικά και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με την Τουρκία». «Παραφωνία» μέσα στον καβγά ήταν η είδηση ότι ο Ισραηλινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποστράτηγος Εσκενάζι ήλθε σε επαφή με τον Τούρκο ομόλογο του στρατηγό Μπασμπούγ, αναμοχλεύοντας ίσως τουρκικά πάθη.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP