Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΝΑΤΟ: «ΑΔΙΚΗ» Η ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν επέκρινε σήμερα σε συνέντευξή του στον Τύπο της Δανίας την «άδικη» μεταχείριση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι σημαντικο να διατηρήσουμε μία σχέση στενής συνεργασίας με την Τουρκία, όχι μόνο με το ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος, αλλά και με την ΕΕ», δήλωσε ο Ράσμουσεν στην εφημερίδα Politiken.

Χωρίς να θελήσει να εμπλακεί, όπως δήλωσε, στις διαπραγματεύσεις ένταξης μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών, ο Ράσμουσεν ζήτησε από την ΕΕ «να υιοθετήσει μία σειρά ρεαλιστικών διατάξεων για να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία εντελώς εκτός των διαπραγματεύσεων» ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Ο Ράσμουσεν κάλεσε επίσης την ΕΕ να καταλήξει σε μία συμφωνία με την Τουρκία, η οποία επιθυμεί να συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (AED), έναν οργανισμό στρατιωτικής έρευνας και ανάπτυξης, και να προσφέρει στους Τούρκους μεγαλύτερη επιρροή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που γίνονται υπό την αιγίδα της ΕΕ και στις οποίες συμμετέχει και η Τουρκία.

«Πιστεύω όντως ότι είναι άδικο», να παραγκωνίζεται η Τουρκία από αυτή τη συνεργασία στο πλαίσιο του AED, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι «η Νορβηγία, μία άλλη χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και όχι της ΕΕ συνεργάζεται» με τον AED.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP