Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Οτσαλάν: Eκεχειρία για Άγκυρα- PKK


Την ώρα που οι συγκρούσεις μεταξύ Άγκυρας και PKK έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), κάλεσε τις δύο πλευρές να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας.

«Τα δύο μέρη μπορούν να προχωρήσουν προς μια διαδικασία μη βίας», δήλωσε ο Κούρδος ηγέτης, ο οποίος δημοσιοποιεί τα μηνύματά του μέσω των δικηγόρων του. «Αν εκδηλωθεί μια τέτοια βούληση, (οι αντάρτες) θα ανταποκριθούν», πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Οτσαλάν, ο οποίος είναι φυλακισμένος ισόβια και βρίσκεται στη φυλακή από το 1999, δήλωσε πως ο κουρδικός λαός επιθυμεί επίσης την διακοπή των εχθροπραξιών, εκφράζοντας αιτήματα που διατυπώθηκαν πρόσφατα από κουρδικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το PKK έχει εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και απειλεί να επεκτείνει τη δράση του σε όλη την Τουρκία. Από τις αρχές Ιουνίου, περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια που σχετίζονται με την κουρδική εξέγερση.

Εξάλλου, ο Οτσαλάν ζήτησε και πάλι να αναγνωριστούν ρητά στο τουρκικό Σύνταγμα τα δικαιώματα των περίπου 15 εκατομμυρίων Κούρδων της Τουρκίας (σε συνολικό πληθυσμό 73 εκατομμυρίων κατοίκων), να τους χορηγηθεί ένα καθεστώς αυτονομίας καθώς και να απελευθερωθούν τα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί στη διάρκεια πολλών αστυνομικών επιχειρήσεων μεγάλης έκτασης.

Όπως το συνηθίζει, ο Οτσαλάν απείλησε επίσης το τουρκικό κράτος, προειδοποιώντας ότι το PKK θα εντείνει τον αγώνα του αν δεν εισακουσθούν τα αιτήματά του.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP