Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Η Τουρκία στέλνει,.. μήνυμα από το Ιόνιο


Έφτασε και στο ιόνιο αξιοποιώντας τη συνεργασία της με την Αλβανία η Τουρκία, με ασκήσεις πολεμικών σκαφών στην Αδριατική. Ο κ. Ερντογάν την ίδια ώρα υπόσχεται και πάλι αορίστως στον Γ. Παπανδρέου ότι επιθυμεί τις καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα.
Πρόσθεσε μάλιστα, στη συνάντηση που είχε προχθές με τον πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη, ότι θα σεβαστεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα παραχωρήσει το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. O Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε στον Γιώργο Παπανδρέου την επιστροφή του ορφανοτροφείου στην Πρίγκηπο κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίας συνάντησης τους στο περιθώριο της Διάβαλκανικής Συνεργασίας.

Ασκήσεις στο Ιόνιο
Η Άγκυρα αποφάσισε τη διεξαγωγή ανθυποβρυχιακής άσκησης στα δυτικά της Κεφαλονιάς (σε διεθνή ύδατα αλλά εντός του FIR Αθηνών). Η ανθυποβρυχιακή άσκηση θα γίνει από 26 ως 28 Ιουνίου. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν επίσης δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ένα ιταλικό και ένα αμερικανικό, από τη ΝΑΤΟϊκή βάση του Αβιάνο. Από τις αρχές Μαΐου βρίσκονται στην περιοχής τουρκικά πολεμικά πλοία. Τέσσερις τουρκικές φρεγάτες και ένα πετρελαιοφόρο βρίσκονται στα λιμάνια Δυρραχίου και Αυλώνα της Αλβανίας. Ήδη, από τις 17 Ιουνίου, βρίσκεται στο λιμάνι του Τάραντα, όπου εδρεύει ο ναύσταθμος του ιταλικού στόλου, το τουρκικό υποβρύχιο «Iνονού·. Φαίνεται έτσι τώρα και το παρασκήνιο της απόφασης της
Αλβανίας να πάρει πίσω την υπογραφή της από τη συμφωνία για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Η κίνηση αυτή αποτελεί επίσης πρακτική επιβεβαίωση της σύσφιγξης της στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας και Αλβανίας.
Εφαλτήριο για τη συνεργασία αυτή είναι οι ναυτικές βάσεις στο Δυρράχιο και στον Αυλώνα της Αλβανίας που χρηματοδότησε η Άγκυρα.
Στην κατεύθυνση αυτή πριν από μερικές ημέρες εγκρίθηκε άλλωστε από το Κοινοβούλιο των Τιράνων ο νόμος που επιτρέπει την είσοδο και παραμονή επί των αλβανικών εδαφών των τουρκικών ναυτικών μονάδων.
Η Άγκυρα δείχνει με τον τρόπο αυτόν ότι αποτελεί σημαντική ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, ενώ στέλνει μήνυμα στο NATO ότι, ακόμη και σε περιόδους δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, η ίδια είναι αξιόπιστος σύμμαχος που μπορεί να αναλάβει κρίσιμες αποστολές.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP