Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Τί δεν πρέπει να ξεχνά η Θάλεια Δραγώνα


Η άριστη εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας συμβάλει στην αμοιβαία κατανόηση στην ειρηνική συνύπαρξη και αποτελεί παράγοντα ένταξης της μειονότητας λειτουργώντας ως αντίδοτο στον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Να μην ξεχνά τι είναι Θράκη, άλλωστε η Θάλεια ήταν μια από τις εννέα μούσες, μούσα για την παραδοσιακή βουκολική ποίηση, κόρη της Μνημοσύνης και του Δία, άρα δεν δικαιολογείται ίχνος λήθης.
Να μην παραβλέπει ότι είναι υπεύθυνη της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων της χώρας.
Να μην αγνοεί ότι σκοπός της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης είναι η εκπαίδευση και επιμόρφωση των Ελλήνων μουσουλμάνων δασκάλων της ελληνικής Θράκης

Η Κομοτηνή υποδέχεται με πολύ καλές προθέσεις την γραμματέα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Θάλεια Δραγώνα την οποία εξ’ άλλου την έχουμε γνωρίσει από το παρελθόν πριν αναλάβει αυτή την ηγετική θέση στο υπουργείο Παιδείας και πριν ακόμη εκλεγεί βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, όταν σαν ανήσυχος άνθρωπος κι ενεργός πολίτης ήρθε με την πανεπιστημιακή της ιδιότητα να εισπνεύσει τον αέρα το άρωμα της Θράκης και των ανθρώπων της κι έζησε καταστάσεις μέσα στον χώρο της μειονότητας που σίγουρα της έμειναν ανεξίτηλες μέσα της. Είδε από πολύ κοντά αυλές και τζάκια προνομιούχων, γοητεύτηκε από την θέληση των απλών ανθρώπων να κάνουν την προσωπική τους υπέρβαση να μάθουν ελληνικά και δημιούργησε πεποίθηση για το τί είναι η Θράκη. Σήμερα βλέπουμε η επικαιρότητα να αδικεί την κ. Δραγώνα με το να την πετροβολούν κάποιοι κύκλοι και να την ισοπεδώνουν άλλωστε το ακαδημαϊκό της έργο σε θέματα εθνοκεντρισμού, ρατσισμού και ένταξης του μειονοτικού είναι γνωστά. Αποτελεί σημείο αναφοράς το βιβλίο της «τι είναι η πατρίδα μας. Ο εθνοκεντρισμός στην εκπαίδευση» εκδόσεις Αλεξάνδρεια 1997 το οποίο έχει απασχολήσει την ελληνική διανόηση, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και αντικρουόμενων σχολίων υπερασπιστών και επικριτών με στόχο πάντα το πρόσωπο της κ. Δραγώνα.


Εμείς όμως ως μέσο κι ως χώρος της Θράκης την υποδεχόμαστε σήμερα με την επίσημη ιδιότητά της επιλεγμένη από τον πρωθυπουργό της χώρας τιμώντας τον θεσμικό της ρόλο για να υπογραμμίσουμε το αυτονόητο που την χαρακτηρίζει.
Ότι είναι υπεύθυνη διαπολιτισμικής εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων της χώρας.


Ο πολιτισμικός διάλογος και η διαθρησκειακή ελευθερία στην Θράκη δεν είναι ζητούμενα αλλά καθημερινή πράξη όπως αυτή προκύπτει από την ζωή. Είναι κεκτημένα των κατοίκων κι όχι καθ υπαγόρευση κάποιων συμπλεγματικών που περιστασιακά προσπαθούν να καλύψουν τις προσωπικές τους ενοχές εμφανιζόμενοι βασιλικότεροι του βασιλέως, αλλά μια κοινωνία ανοικτή δημοκρατική και ενδιαφέρουσα που θα πρέπει να την απομακρύνουμε από κέντρα που τορπιλίζουν αυτή την μοναδική συνεύρεση. Επειδή ο εχθρός της Θράκης είναι η αντιμετώπιση των ζητημάτων της με μυωπικούς φακούς του καρεκλοκένταυρου κέντρου, θα πρέπει η κ. Δραγώνα να έρθει με την απλότητα που την διακρίνει και να μιλήσει κάτω από συγκεκριμένη βάση για την αναβάθμιση της ΕΠΑΘ .


Θα υποστηρίξουμε όλες αυτές τις υγιείς πρωτοβουλίες της κ. Δραγώνα αφού το κράτος έχει την ευθύνη της παιδείας για τον πληθυσμό του και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα μέλη της μειονότητας. Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας συμβάλει στην αμοιβαία κατανόηση στην ειρηνική συνύπαρξη και αποτελεί παράγοντα ένταξης της μειονότητας και λειτουργεί ως αντίδοτο στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Να μάθουν πολύ καλά ελληνικά οι δάσκαλοι να εκπαιδευτούν σε υψηλό επίπεδο τόσο στην ελληνική παιδεία όσο και στην γνώση σε βάθος της τουρκικής γλώσσας ώστε οι απόφοιτοί της να έχουν την κατάλληλη κατάρτιση που θα τους βοηθήσει στο έργο τους στα σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας.

ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΝΕΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Στην εποχή μας στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα να απαράδεκτες οι προσπάθειες διαφόρων κύκλων να επιβάλουν μια νέα ταυτότητα πέρα από αυτή που αισθάνονται οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής όπως προκύπτει και απ την σε βάθος αιώνων ιστορία τους. Η Χαρά Νικοπούλου αυτό ακριβώς έκανε. Βοήθησε του Πομάκους να υπερηφανεύονται για την καταγωγή τους να αποκτήσουν υψηλή ελληνική παιδεία να έχουν κουλτούρα και αγάπη για την πατρίδα τους να μιλούν άπταιστα ελληνικά που αποτελεί το βασικό προσόν για την φοίτησή τους στα σχολεία την εξέλιξή τους στα πανεπιστήμια και την μετέπειτα απορρόφησή τους στην διοικητική κρατική μηχανή ως καταξιωμένων ανθρώπων.


Σε αυτό το έργο της, ήρθε αντιμέτωπη με τα μίσθαρνα όργανα του προξενείου. Με έντυπα γνωστών κατευθύνσεων και απόψεων. Έπεσε θύμα επιθέσεων. Ενεπλάκη σε δικαστικές περιπέτειες από τις οποίες βγήκε αλώβητη ενώ καταδικάστηκαν όσοι την έβλαψαν. Αυτοί που καλλιέργησαν τον νόμο του μίσους ή υπαναχώρησαν ζητώντας δημοσίως συγνώμη (εφημερίδα Μπιρλίκ ) ή σκέφτονται άλλες μεθόδους για να το κάνουν αντιμετωπίζοντας τις βαριές έννομες συνέπειες, των πράξεών τους.
Αυτό που αιωρείται όμως κ. Δραγώνα είναι ότι η εκπαιδευτικός αυτή αλλά δεν υποστηρίχθηκε από σας ως εκπρόσωπο του συντεταγμένου κράτους...


Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι αν την γνωρίζατε κάτω από τις συνθήκες που δουλεύει και ζει στο Δέρειο, αν την ακούγατε ως δασκάλα θα απορούσατε ότι υπάρχουν και άλλης στόφας νέοι άνθρωποι. Δεν είναι κρίμα να μην αναγνωρίζετε από σας από την χώρα της όταν το έργο της συγκινήσει πανελληνίως όταν την βραβεύουν σύλλογοι αυτοδιοικήσεις, διεθνείς οργανώσεις Unesco, Unisef και το υπουργείο σας;


Στο πρόσωπο της Χαράς τιμάται ο Έλληνας δάσκαλος που αγωνίζεται με συνέπεια ταγμένος το καθήκον. Που λιθοβολείται όταν ενοχλεί την προσπάθεια επιβολής σκοταδισμού των μισαλλόδοξων κύκλων. Που δεν πρέπει να μένει μόνος κι αβοήθητος, που εσείς κ. Θάλεια Δραγώνα οφείλετε ως κόρη της Μνημοσύνης και ως υπεύθυνη της εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων, να κρατήσετε χαρακτήρα σε όσα σας πουν, χωρίς να ξεχνάτε ότι κάποιοι πίσω από τα ωραία λόγια και την πρόφαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαράσσουν πρακτικές διχασμού κι ονειρεύονται να κυματίζουν εδώ άλλες σημαίες, να επικρατούν άλλες λογικές πιστεύοντας ότι ο τόπος αυτός είναι βιλαέτι τους.


Το μεγαλείο θα ήταν να ακούσετε εκείνες τις μανάδες στο Δέρειο κι εκείνους τους πατεράδες που είμαστε σίγουροι ότι θα σας άλλαζαν όλη την οπτική σας. Θα ήταν ωφέλιμο να το κάνετε ξαφνικά σαν μια απλή πολίτης ανηφορίζοντας αθόρυβα και χωρίς να το ξέρει κανείς στην Θράκη.


Εσείς όμως θα ακούσετε τους εισηγητές που προκαθορίστηκαν στην ημερίδα που είναι οι Τσετίν Μάντατζη, βουλευτής Ξάνθης, Αχμέτ Χατζή Οσμάν, βουλευτής Ροδόπης, Νουρεδήν Κιγιτζή, πρόεδρος συλλόγου Δασκάλων Αποφοίτων της Ε.Π.Α.Θ. Ν. Ξάνθης, Μεχμέτ Δερντιμάν, πρόεδρος συλλόγου Δασκάλων Αποφοίτων Ε.Π.Α.Θ. Ν. Ροδόπης-Ν. Έβρου, Μουσταφά Κατραντζή και καλά θα κάνετε αλλά προσέξτε τους… Μην υποτιμάτε όμως τη νοημοσύνη των Θρακών τους οποίους εκφράζει αυτή η εφημερίδα 45 χρόνια τώρα..

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP