Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Η επίσκεψη Ερντογάν έληξε αλλά οι συνέπειες για την κυβέρνηση παραμένουν!


Οι 36 ώρες του τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, έδωσαν την ευκαιρία να διαπιστώσει μαζικά, κυβέρνηση και λαός, την επιθετικότητα και την απαρέγκλιτη γραμμή της Άγκυρας, στα θέμα των διεκδικήσεών της, σε βάρος της Ελλάδας. Αυτό φάνηκε τόσο από τα θέματα που ετέθησαν στο τραπέζι από την τουρκική πλευρά, όσο και από τον τρόπο έκφρασης του τούρκου πρωθυπουργού. Παίρνοντας στην πλάτη του, μεγάλο μέρος των τουρκικών διεκδικήσεων κι αφήνοντας, προσχεδιασμένα, ένα ρόλο λιγότερο επιθετικό και περισσότερο διπλωματικό, στον Α. Νταβούτογλου και σε ορισμένους εκ των υπουργών του. Από την άσκηση φιλικής διπλωματίας κρατήθηκαν μακριά δύο στενοί συνεργάτες του: Οι Μπαγίς και Μπαμπατζάν, που δεν έπαψαν να διακηρύσσουν ο ένας τα «δίκαια των τούρκων στη Θράκη» κι ο άλλος το «συμφέρον της Ελλάδας» να εξαγοραστεί έναντι πινακίου φακής από την «ισχυρή» Τουρκία.

Η προκλητικότητα του τούρκου επισκέπτη, έφτασε σε τόσο δυσθεώρητα ύψη ώστε να αναγκαστεί και φίλος του έλληνας πρωθυπουργός να τον επαναφέρει στην τάξη, τόσο για τα ζητήματα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, όσο και για τα μειονοτικά ή στα θέματα εσωτερικών παρεμβάσεων. Κι ακριβώς τα μειονοτικά υπήρξαν η μεγάλη πρόκληση. Όταν πραγματοποίησε σύσκεψη στο ξενοδοχείο Hilton, με την παράνομη μουφτία της Θράκης, και την παρουσία της τουρκάλας υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Τσουμπουκτσού, και του κ. Μπαγίς. Κι είδαμε εκεί έλληνες πολίτες, να συζητούν κεκλεισμένων των θυρών με τον πρωθυπουργό της γείτονος, για θέματα που αφορούν τον χώρο, τον τόπο και τους ανθρώπους μας.

Εμείς τι λέμε; Σφάξε μ’ αγάμ’ ν’ αγιάσω;

Γιατί στην μόνιμη ελληνική επωδό για «μοναδική διαφορά την υφαλοκρηπίδα» και τη λύση του ζητήματος με προσφυγή στην Χάγη η απάντηση κοφτή από την πλευρά του τούρκου πρωθυπουργού: «Αυτό να το λύσουμε οι δυο μας». Απορρίφθηκε μετ’ επαίνων η ελληνική πρόταση.

Για το casus belli, ελληνικό παράπονο. Οξύτατη η αντίδραση του τούρκου πρωθυπουργού: «να δηλώσετε πρώτα πως δεν δικαιούσθε 12 μίλια στο Αιγαίο»!

Για την οικουμενικότητα του Πατριάρχη, επιμένουμε εμείς. «Ναι» λέει ο τούρκος πρωθυπουργός αλλά με αντάλλαγμα τα «δικαιώματα» των παράνομων μουφτήδων!
Για το Καστελλόριζο (που κατά Πάγκαλο αποτελεί γεωγραφική ιδιομορφία) ο τούρκος επίσημος τα μασά κι ας μην αναφέρεται πουθενά σαν «γκρίζα; Ζώνη».

Αυτές οι ελληνικές αιτιάσεις κι άλλες τόσες, δεν βρήκαν ΟΥΤΕ ΜΙΑ θετική τουρκική απάντηση. ¨Όλες απαντήθηκαν με παράλληλα τουρκικά αιτήματα, πέραν του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών πρακτικών. Γιατί η Τουρκία ήρθε στην Αθήνα να καταδείξει ότι δεν την ενδιαφέρει ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε οι συνθήκες, ούτε οι συμφωνίες. Ήρθε να μας πει «είμαι μεγάλη χώρα και θα κάνετε αυτό που σας λέμε»!

Γι αυτό άλλωστε παρενέβη με τόσο προκλητικότητα μιλώντας στην αντιπολίτευση και συμβουλεύοντας την να στηρίξει τον Γ. Παπανδρέου (που επιτέλους απέκτησε κι ένα εξω-χώριο σύμμαχο!).

Η κυβέρνηση (αν και όχι σύσσωμη, ακούμε να λένε ορισμένοι υπουργοί) ακολούθησε σε αυτό το «διπλωματικό θρίαμβο» τον Γ. Παπανδρέου, όπως ακριβώς και στην παράκλησή του να έρθει το ΔΝΤ. Αλλά στις περιπτώσεις αυτές ισχύει ό,τι ακριβώς επικαλούνται και για το παρελθόν υπουργών της ΝΔ. Ο,τι δηλαδή, όποιος διαφωνεί παραιτείται! Αλλιώς η ευθύνη είναι όλων όσων κάθονται κι ακούν ιστορίες για αγρίους και ιθαγενείς γύρω από το τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου….

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP