Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης ο Ερντογάν για Οικουμενικό Πατριαρχείο


Γενική επίθεση εξαπέλυσε η τουρκική αντιπολίτευση εξαιτίας των δηλώσεων Τ. Ερντογάν σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Cumhuriyet στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Στροφή 180ο από τον Ερντογάν» γράφει ότι, ενώ ο Π/Θ Ερντογάν πριν έξι χρόνια είχε αναφέρει ότι η αναγνώριση καθεστώτος οικουμενικότητας στον Πατριάρχη “Φαναρίου” Βαρθολομαίο ερχόταν σε αντίθεση με τη Συνθήκη της Λωζάννης, εν τούτοις η αναφορά του, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ότι «ο προσδιορισμός αυτός δεν ενόχλησε τους προγόνους μας, εμένα γιατί να με ενοχλήσει», κατέστη αιτία να ξεσπάσουν αντιδικίες.

Ο αντιπρόεδρος του CHP, Οϋμέν, αφού επεσήμανε ότι αυτό αντιβαίνει στη Συνθήκη της Λωζάννης και επέστησε την προσοχή στην παρέκκλιση από τις βασικές αρχές της Τουρκίας, δείχνοντας την αντίδρασή του είπε: «Ο Ατατούρκ, ο Ινονού και οι κυβερνήσεις της Δημοκρατίας δεν είναι δικοί σου πρόγονοι; Πρόγονοί σου είναι οι Οθωμανοί»;
Ο Οϋμέν ανέφερε, επίσης, ότι ο Π/Θ Ερντογάν απομακρύνεται από τις πολιτικές, τις οποίες ακολούθησε η Τουρκική Δημοκρατία από την εποχή ακόμη της Συνθήκης της Λωζάννης και ότι μια τέτοια κίνηση είναι λάθος από την άποψη των συμφερόντων της χώρας. Είπε, ακόμη, ότι ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα δεν αποκόμισε τίποτε προς όφελος της Τουρκίας. Μάλιστα, δήλωσε ότι πίσω από την πολιτική αλλαγή του Ερντογάν κρύβεται η προσπάθειά του να εξασφαλίσει την υποστήριξη του έξω κόσμου προς την κυβέρνησή του.
Ο Οϋμέν χαρακτηριστικά ανέφερε: «Κάνοντας αυτή τη χειρονομία καλής θέλησης, στέλνει παράλληλα και ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.. Προκειμένου να μείνει στην εξουσία, αισθάνεται την ανάγκη της εξωτερικής υποστήριξης. Λέει χαρακτηριστικά: Κοιτάξτε να τα έχετε καλά μαζί μας, υποστηρίξτε μας, διότι καμία άλλη κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει αυτά, τα οποία εσείς ζητάτε».
Ο Οϋμέν ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ πολύ σύντομα θα ανοίξει και πάλι τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του ΜΗΡ, Βουράλ, ανέφερε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν αιτία ώστε να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα αυτοί, οι οποίοι έχουν βλέψεις πάνω στην Τουρκία. Ο Π/Θ Ερντογάν πριν έξι χρόνια για τις προσκλήσεις, που είχε τυπώσει η αμερικανική πρεσβεία, στις οποίες ο Πατριάρχης “Φαναρίου” Βαρθολομαίος χαρακτηριζόταν «οικουμενικός», είχε δείξει τη σκληρή του αντίδραση λέγοντας: «Κάθε χώρα έχει τις δικές της ευαισθησίες. Είναι γνωστό το καθεστώς που έχει χορηγηθεί στη Λωζάννη προς τις μειονότητες. Και αυτός που βρίσκεται απέναντί μας είναι υποχρεωμένος να το εφαρμόσει. Το να θέλουν τώρα κάποιοι να κάνουν το θέμα αυτό αντικείμενο συζητήσεων στη χώρα μου όχι μόνο αποδεικνύει ότι δεν είναι ειλικρινείς, αλλά υποκρύπτει και υστεροβουλία».
Ο Βουράλ είπε ότι, όταν το 2006 ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ επισκέφθηκε το Βαρθολομαίο, ανέφερε ότι ο Πατριάρχης είναι «οικουμενικός», με συνέπεια ο τότε εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΕΞ Ναμίκ Ταν διευκρινίζοντας ότι η στάση της Τουρκίας όσον αφορά το θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη να πει: «Εμείς έχουμε κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι δεν αναγνωρίζουμε την οικουμενικότητα». Τώρα, ο Ερντογάν προβαίνει σε ανακοινώσεις, οι οποίες είναι αντίθετες με τις πολιτικές που ακολουθούσε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση.
Ο Βουράλ ανέφερε, επίσης, και τα εξής: «Όλες οι αξίες και οι φορείς βυθίζονται. Όμως, η οικουμενικότητα όχι. Ενώ στη Συνθήκη της Λωζάννης υπάρχουν διατάξεις που αναφέρουν ότι δεν μπορεί να αποδοθεί ένα τέτοιο καθεστώς, τώρα γιατί καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να δοθεί μια πολιτική ιδιότητα; Εδώ, κ. Πρωθυπουργέ, είναι η Τουρκική Δημοκρατία. Το κράτος αυτό ιδρύθηκε ως κράτος – έθνος και μέσα σε αυτό η λειτουργία του Πατριαρχείου “Φαναρίου” είναι γνωστή».

Παράλληλα, και ο καθηγητής Μουμτάζ Σοϋσάλ επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Λωζάννη δημιουργήθηκαν μεγάλες αντιδικίες αναφορικά με το καθεστώς του Πατριαρχείου. Η Άγκυρα αποδέχθηκε την παραμονή του Πατριαρχείου υπό τον όρο να εγκαταλείψει το οικουμενικό καθεστώς του.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP