Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΙΣ ΝΑΡΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΖΑΝ ΝΥΧΤΑ


Οι στρατηγοί κατέστρεψαν τις αποδείξεις

Στρατιωτικός εμπειρογνώμονας που εξέτασε τον θάνατο των 7 στρατιωτών από νάρκη στην Τσουκούρτζα το 2009, διαπίστωσε πως στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν ¨νάρκες κατά προσωπικού¨, κατά παράβαση της συνθήκης της Οττάβας και του εσωτερικού κανονισμού των Τ.Ε.Δ.

Με βάση την είδηση της εφημερίδας Σαμπάχ, μέσα στον φάκελο της υπόθεσης του θανάτου 7 στρατιωτών από έκρηξη νάρκης στην Τσουκούρτζα, υπάρχουν ευρήματα που θα προκαλέσουν συζητήσεις μέσα στις Τ.Ε.Δ. : Κατά την επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν νάρκες, κατά παράβαση της συνθήκης της Οττάβας και των νόμων¨ . Η εφημερίδα Σαμπάχ έφτασε σε μυστικά έγγραφα του ¨φακέλου Τσουκούρτζα¨ που αφορά τον θάνατο των 7 στρατιωτών από νάρκη, κατά την διάρκεια μεταφοράς μονάδας προς την περιοχή Χάντεπε (που για χρόνια δεν μπορούσαν να πάνε). Εντύπωση προκάλεσε η συνομιλία του τότε Διοικητή Μεραρχίας αντιστράτηγου Γκουρμπούζ Καγιά (νυν κρατούμενος για την υπόθεση Βαριοπούλα) με τον Διοικητή του συντάγματος Ζεκί Ες κατά την οποία αναφερόταν πως ¨εκείνες οι νάρκες ήταν δικές μας¨. Σχετικά με το περιστατικό συνεστήθη τετραμελής επιτροπή με επικεφαλής τον στρατιωτικό εισαγγελέα Φαχρί Κιρ.

ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ

Στην αναφορά των εμπειρογνωμόνων, τέθηκαν τα χαρακτηριστικά των ναρκών που ανήκουν στις Τ.Ε.Δ. Στην αναφορά αφού τονίζεται πως οι νάρκες πρέπει να τοποθετούνται αυστηρά και μόνο από στρατιωτικό προσωπικό και να είναι νάρκες με τηλεχειρισμό, καταγράφεται πως κατά την έκρηξη στην Τσουκούρτζα, βρέθηκε μηχανισμός που δεν απαιτεί την παρέμβαση στρατιωτικού προσωπικού. Η ιδιότητα αυτή των εκρηκτικών τα εντάσσει στις ¨νάρκες κατά προσωπικού¨. Στην αναφορά καταγράφεται πως κάτι τέτοιο είναι ξεκάθαρα μια παράβαση του εσωτερικού κανονισμού, καθώς και της συνθήκης της Οττάβας που απαγορεύει την χρήση ναρκών κατά προσωπικού. Στην αναφορά εμπεριέχονται και οι εσωτερικές διαταγές που είχαν στείλει σε διαφορετικές ημερομηνίες το ΓΕΣ και το Αρχηγείο της Στρατοχωροφυλακής στις μονάδες, υπενθυμίζοντας την συνθήκη της Οττάβας. Στην αναφορά καταγράφεται πως βλήματα όλμων των 120mm που είχαν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες επιχειρήσεις, καθώς δεν έσκασαν πέρασαν στα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης και χρησιμοποιήθηκαν σε παγίδες κατά των Τ.Ε.Δ. Στην αναφορά καταγράφεται πως τα εκρηκτικά αυτά που τα είχαν τοποθετήσει τρομοκράτες, χρησιμοποιήθηκαν πάλι σε μέτρα ασφαλείας εναντίον τους, και προστίθεται πως ¨η τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών που ενεργοποιούνται με το πάτημα, αποτελεί παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας¨.

Σε ένα άλλο έγγραφο του φακέλου, αναφέρεται πως αποκαλύφθηκε ότι ο Ες ξέροντας πως οι νάρκες αποτελούσαν παράβαση, αφού σκοτώθηκαν και μετά οι στρατιώτες (στις 23.30) έβαλε άτομα ως το πρωί και εκκαθάρισαν την περιοχή. Έτσι όταν την επομένη μετά από εντολή της εισαγγελία της Τσουκούρτζας, μετέβη ομάδα για να ερευνήσει την περιοχή δεν βρήκε νάρκες οι οποίες να παραβαίνουν την νομοθεσία και τις διεθνείς συνθήκες. Ερευνώντας το περιστατικό ο στρατιωτικός εισαγγελέας διαπίστωσε πως είχαν καταστραφεί οι μηχανισμοί πατήματος, και πως αυτή η δουλειά είχε γίνει εκ των υστέρων από τον Ζεκί Ες. Στο Στρατοδικείο οι κατηγορούμενοι συνέχιζαν να λένε πως ¨η νάρκη που προκάλεσε την έκρηξη είχε τοποθετηθεί από την τρομοκρατική οργάνωση¨

Σχόλιο : Βέβαια στην αποκαλυφθείσα τηλεφωνική συνομιλία οι Καγιά και Ες ομολογούσαν πως ίδιοι τις είχαν τοποθετήσει….

http://tourkikanea.gr/2011/03/06/mayin-2/#more-4179

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP