Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Τουρκία: δέχεται τώρα κρτική κι από τους συμπαθούντες


Η AGENCE EUROPE σε άρθρο του αρχισυντάκτη Ferdinando Riccardi με τίτλο « Οι Τουρκοκύπριοι ζητούν αυτονομία από την Τουρκία» αναφέρει ότι ο ίδιος δεν περίμενε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα διαδήλωναν με δυναμικό τρόπο εναντίον της κατοχής του εδάφους τους από τον τουρκικό στρατό. Οι οργανωτές των διαδηλώσεων εξήγησαν από την πλευρά τους ότι «Είμαστε ευγνώμονες απέναντι στην Τουρκία επειδή μας έσωσε από τους Ελληνοκύπριους αλλά τώρα πρέπει να μας αφήσει να ζήσουμε. Θέλουμε να είμαστε κύριοι στο έδαφός μας».

Ο τουρκικός στρατός, αναφέρει το άρθρο, κατέχει τα εδάφη αυτά από το 1974 με 300.000 στρατιώτες ενώ το 1983 αυτοανακηρύχθηκε η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών φοβούνται ότι θα χάσουν την ταυτότητά τους ως Τουρκοκύπριοι λόγω της αθρόας άφιξης Τούρκων εποίκων από την Ανατολία και «επιθυμούν να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους». Ορισμένοι μάλιστα δεν διστάζουν να αποκαλούν την Τουρκία ως αποικιοκρατική δύναμη και δύναμη κατοχής.

Βεβαίως, σχολιάζει ο αρθρογράφος, στις αντιδράσεις αυτές σημαντικό ρόλο παίζουν και τα υλικά συμφέροντα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι του ψευδοκράτους κερδίζουν περισσότερα από τους συναδέλφους τους στην Τουρκία και οι ίδιοι εκτιμούν ότι οι προοπτικές μιας συμφωνίας με την ελληνοτουρκική πλευρά θα ήταν μεγαλύτερες εάν η τουρκική κατοχή ήταν λιγότερο ορατή και εάν η αυτονομία του ψευδοκράτους ήταν λιγότερο «ενοχλητική».

Καταλήγοντας ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι και αυτό το θέμα δεν πρόκειται σαφώς να βοηθήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε.

http://e-dragoumanos.gr/?p=11449

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP