Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16 ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΑΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ AEGEAN


Στις 11:00 περίπου το πρωί σε αεροσκάφος της Aegean που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Αλεξανδρούπολη (Πτήση 142 με Airbus 320)και ενώ πετούσε στα 17.000 ft και είχε αρχίσει την κάθοδό του για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, ενεργοποιήθηκε το σύστημα TCAS (Ηλεκτρονικό Σύστημα Αποφυγής Πρόσκρουσης Αεροσκαφών) όταν δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 τα οποία ευρίσκοντο στο τουρκικό FIR ειδοποιηθήκαν από τον εναέριο έλεγχο της Τουρκίας ότι μπροστά τους υπάρχει εναέρια κίνηση. Τους δόθηκε εντολή να ανέβουν στα 26.000 ft και εκτελώντας την ενέργεια αυτή ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο σε μεγάλη απόσταση με το αεροσκάφος της Aegean.

Όπως εξηγούν ειδικοί το σύστημα TCAS μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν μπροστά από ένα αεροσκάφος και σε απόσταση μέχρι +/-35 ναυτικά μίλια και διαφορά υψομέτρου +/- 10.000 ft εμφανιστεί άλλο αεροσκάφος.

Πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε παρενόχληση του αεροσκάφους της Aegean, ενώ κύκλοι του Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών παραπέμπουν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η οποία τους διαβεβαίωσε ότι υπήρξε παρενόχληση.

ΣΧΟΛΙΟ

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύεται στο

http://www.diplomatia.gr/index.php?module=news&nwsid=251

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP